Tänderna känns lösa efter tandtråd - Oral Care

Munhygien

Tänderna känns lösa efter tandtråd

Att upptäcka att tänderna känns lösa efter att ha använt tandtråd kan vara oroande. Även om tandtrådsanvändning är en central och viktig del när det kommer till god munhygien, är det viktigt att förstå varför tänderna kan kännas lösa efter användning av tandtråd. Nedan går vi igenom varför användningen av tandtråd är så viktig, om det finns några nackdelar och sist men inte minst om tandtråd kan bidra till lösa tänder. 

Tandtråd viktig för god munhälsa 

Tandtråd är ett viktigt verktyg i kampen mot plack och matrester som fastnar mellan tänderna, där en vanlig tandborste inte når. Genom regelbunden användning av tandtråd förebygger man tandköttsinflammation och tandköttsrelaterade sjukdomar som periodontit. Tandtråd minskar även risk för hål i tänderna (karies) och är nödvändig för en god munhygien. En bra tandtrådsrutin är alltså viktig för både din munhälsa och ditt allmänna välbefinnande. 

Kan tänderna bli lösa av att använda tandtråd? 

När våra patienter rapporterar en känsla av lösa tänder kan orsakerna vara många, men en direkt koppling till användning av tandtråd är sällsynt. Användning av tandtråd är i grunden enbart fördelaktig, förutsatt att den används korrekt. En felaktig teknik kan dock skapa en felaktig belastning på tandköttet och de omkringliggande vävnaderna, vilket kan ge en känsla av rörliga tänder. Det är därför viktigt att lära sig rätt metod för tandtrådning – något som våra tandvårdsexperter på Oral Care kan hjälpa dig med. 

Så här använder du tandtråd 

Med rätt tandtrådsteknik och omvårdnad kan du hjälpa till att behålla ett starkt och hälsosamt leende livet ut. Så här använder du tandtråd på ett korrekt sätt: 

  1. Använd tandtråd dagligen för att rengöra mellan de tänder som din tandborste inte når.  
  2. Bryt av ca 40 cm, linda ändarna runt dina medelfingrar och håll en kort sträcka spänd med tummen och pekfingrarna.  
  3. För försiktigt tandtråden upp och ned längs varje tand, i en c-formad rörelse mot tanden, och glöm inte under tandköttskanten. 

Tandbyglar är ett alternativ till tandtråd, som är både enklare och smidigare att använda. Ett tips är därför att använda dig av sådana om du tycker att det är svårt att få till rätt tandtrådsteknik. 

Orsaker till lösa tänder som vuxen 

Att uppleva lösa tänder som vuxen kan vara oroande och kan bero på en rad olika faktorer. Det kan röra sig om allt från tandköttsinflammation till mer allvarliga tillstånd såsom periodontit, även kallat tandlossning. Tandlossning är en allvarlig tandköttsinfektion som bryter ner vävnaden och benet som stödjer tänderna, vilket kan leda till att tänderna blir lösa och i värsta fall lossnar.  

Andra orsaker till ökad risk för lösa tänder kan vara kraftig tandborstning eller till och med vissa medicinska tillstånd som diabetes. Tandgnissling, eller bruxism, är en annan orsak som ökar risken för lösa tänder. Det konstanta trycket och gnisslandet skapar spänningar i käkmusklerna och kan leda till att tänderna successivt försvagas, blir rörliga eller skadas.  

På Oral Care tar vi inflammation och lösa tänder på allvar och arbetar för att identifiera och behandla orsaken på ett effektivt sätt. Om du har några funderingar kring tandtrådsanvändning eller om du upplever att dina tänder känns lösa, tveka inte att höra av dig till oss eller boka tid hos din närmaste Oral Care klinik.