Tandprotes - Hur fungerar den? - Oral Care

Tandproteser

Saknar du tänder som behöver ersättas men där tandimplantat, kronor eller broar inte är aktuellt för dig kan en tandprotes vara den rätta lösningen. Beroende på hur många tänder som ska ersättas erbjuder vi partiella proteser som används när det finns några tänder kvar i käken eller helproteser som ersätter en hel över- och/eller underkäke. Tandproteser tillverkas i plast efter att en avgjutning av din gom gjorts. Metoden kräver flera besök innan den är klar att användas för att få till bästa möjliga passform.

Kontakta gärna oss så svarar vi på dina frågor!

Tandproteser

Tandproteser

Hur fungerar en tandprotes?

Både del- och helproteser är avtagbara men fästs på olika sätt i munnen. Delproteser sitter fast tack vare befintliga tänder och fäst med hjälp av klamrar på de tänder som finns kvar. En helprotes i överkäken fästs med hjälp av en sugfunktion i gommen medan en helprotes i underkäken sitter fast med hjälp av tungan och kindens muskler.

Tandproteser

Skötsel

Tandproteser

Munhygienen är lika viktig oavsett om man har riktiga eller avtagbara tänder. För att undvika inflammationer bör protesen tas ut under natten för att låta slemhinnorna vila. Tandprotesen ska rengöras ordentligt med hjälp av en protesborste och förvaras i vatten när den inte är i munnen för att inte förstöra plasten.