Tandreglering - Räta ut tänderna med tandställning - Oral Care

Tandreglering

Är du missnöjd med ditt leende och vill stärka ditt självförtroende och din livskvalité? Med hjälp av tandreglering kan sneda eller ojämna tänder rätas ut för att förbättra det estetiska men också det funktionella, såsom tuggfunktionen och bettet för att minska slitage av tänderna.

Kontakta gärna oss så berättar vi mer!

Tandreglering

Tandställning

En fast tandställning är den som används vanligtvis. Den sitter fast och kan därmed inte tas av innan behandlingens avslut. Tandställningen består av små fästen så kallade brackets och en metallbåge. Tandställningens bågar och fästen klistras fast på tänderna och hjälper till att flytta på tänder som sitter snett/sitter för tätt till önskad position.


Viktigt att tänka på

Risken för karies och tandköttsinflammation ökar när man har tandställning. Tandborstning två gånger om dagen i två minuter räcker inte, ofta krävs det 10–15 minuters tandborstning per dag, en specialtandborste och en mellanrumsborste för att hålla både tänder och tandställning riktigt rena. Du kan alltid rådfråga din tandläkare eller tandhygienist om vilka hjälpmedel som passar just dig.


Idag utför vi inte själva tandregleringar eller framställning av tandställningar, men vi har ett gott samarbete med specialister inom området.

Invisalign – tandställning för vuxna som är nästintill osynlig

Tandreglering

Invisalign-systemet använder sig utav en serie löstagbara genomskinliga plastskenor för att reglera tänderna. De individuellt anpassade tandskenorna byts ut med jämna mellanrum och tänderna rör sig gradvis i riktning mot det önskade slutläget.


Plastskenorna är väldigt diskreta och smidiga då de kan tas ut under kortare stunder, som till exempel vid måltider eller möten. Eftersom de är avtagbara blir det även enkelt att upprätthålla en god munhygien. Inga fästen eller metallbågar är i vägen vilket underlättar tandborstningen och rengöringen mellan tänderna. Risken att få hål i tänderna minskar.