Tandlossning - Känner du igen symptomen? - Oral Care

Tandlossning

För att ställa diagnosen tandlossning tas röntgenbilder, tandköttsfickorna runt tänderna mäts och dokumenteras, likaså graden av eventuell rörlighet i tänderna.

Kontakta oss så berättar vi mer!

Tandlossning

Tandlossning

Vad är tandlossning?

Bakteriebeläggningar på tänderna samlas vid tandköttskanten som orsakar en inflammation i tandköttet om de sitter kvar för länge. Sjukdomen påverkar mjukvävnaden och kallas för gingivit. När bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med saliven bildas tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten, eftersom tandsten kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Tandlossning, parodontit inträffar när sjukdomen sprider sig djupare ned i vävnaderna och bildar djupa tandköttsfickor och benet runt tänderna bryts ned. Sjukdomen är irreversibel, tänderna blir mobila och slutligen förlorar man sina tänder.


Om man röker eller snusar kan det vara svårare att upptäcka tandlossning då substanser i nikotinet gör så att blodkärlen drar ihop sig. Det första tecknet på tandköttsskjudom, dvs blödande tandkött, kommer därför inte att märkas av.

Tandlossning

Hur behandlas tandlossning?

Tandlossning

För att ställa diagnosen tandlossningssjukdom tas röntgenbilder, tandköttsfickor runt tänderna mäts och dokumenteras, likaså graden av eventuell rörlighet i tänderna. Vid en pågående tandlossning finns fickor runt tänderna som är över 4 mm. Bakterier och tandsten bildas i dessa djupa fickor som inte kan avlägsnas med hjälp av tandtråd eller tandborste, utan behöver behandlas av en tandhygienist. Tandhygienisten använder sina instrument för att avlägsna bakterierna och starta igång läkningsprocessen.

Vid tandlossning sjunker bennivån sakta runt tänderna vilket kan få tänderna att se längre ut och även skapa större mellanrum mellan tänderna.

När behövs en operation?

Djupa fickor runt ca 10 mm kan vara väldigt svåra att få helt rent. Grav parodontit behandlas vanligtvis med operation hos en specialist. Tandköttet fälls upp för att göra fickan lätt åtkomlig och få rent ordentligt. Ibland lägger man dit benersättningsmaterial för att ersätta stor benförlust och för att få en bra läkning. Efter operation är en utläkning bara möjlig om patienten själv är motiverad och klarar av att hålla riktigt rent.