Tandhygienist - Undersökning & behandling - Oral Care

Tandhygienist

Att besöka en tandhygienist är essentiellt för att hålla en god munhygien och allmänhälsa. Tandhygienisten arbetar främst i ett förebyggande syfte för att undvika sjukdomar som tandköttsinflammation, som kan leda till tandlossningssjukdom, parodontit.

Boka undersökning och professionell rengörning av tandhygienist.

Tandhygienist

Tandhygienist

Vad gör en tandhygienist?

En tandhygienists huvudsakliga uppgift är att förbättra patientens munhälsa och förebygga sjukdomar innan de uppkommer, men också att motverka fortsatt sjukdomsutveckling. Tandhygienisten undersöker tandköttet, mäter tandköttsfickor, tar bort tandsten, rengör och polerar tänder, informerar och instruerar om hur man upprätthåller en god munhygien samt rutiner. Hos oss hjälper även en tandhygienist dig med tandblekning. Läs mer om våra olika metoder här.

Tandlossningssjukdom

Tandhygienist

Bakteriebeläggningar på tänderna samlas vid tandköttskanten som orsakar en inflammation i tandköttet om de sitter kvar för länge. Sjukdomen påverkar mjukvävnaden och kallas för gingivit. När bakteriebeläggningar på tänderna kommer i kontakt med saliven bildas tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten, eftersom tandsten kan leda till tandköttsinflammation och tandlossnings. Tandlossningssjukdom, parodontit inträffar när sjukdomen sprider sig djupare ned i vävnaderna och bildar djupa tandköttsfickor och benet runt tänderna bryts ned. Sjukdomen är irreversibel, tänderna blir mobila och slutligen förlorar man sina tänder. 


Om man röker eller snusar kan det vara svårare att upptäcka tandlossning då substanser i nikotinet gör så att blodkärlen drar ihop sig. Det första tecknet på tandköttsskjudom, dvs blödande tandkött, kommer därför inte att märkas av.

Lider du av dålig andedräkt?

Dålig andedräkt är ofta ett tecken på att man bör besöka sin tandhygienist för att avlägsna bakterierna som kan vara orsaken till problemet. Bakterierna som bildas på tänderna bryter ner matpartiklar i munnen och kan bilda en illaluktande gas som ger dålig andedräkt. Dålig andedräkt kan således vara ett tidigt tecken på tandköttsjukdom. Tänk på att kroniskt dålig andedräkt kan betyda att du lider av tandproblem eller ett medicinskt tillstånd. Kontakta alltid din tandläkare.

Glöm inte att regelbundna besök hos en tandhygienist förebygger tandköttssjukdomar och bidrar därigenom till en bättra allmänhälsa och fräsch mun.