Bettskena - Hur fungerar den? - Oral Care

Bettskena

Vaknar du med huvudvärk eller ömma käkar och tänder? Då kan det vara så att du lider av tandgnissling, vilket innebär att du gnisslar eller pressar tänderna i sömnen eller i stressiga situationer. Utan behandling kan det orsaka slitage på tänderna, och ge dig besvär som exempelvis huvudvärk. Tänderna kan även skadas så pass mycket att de till slut ”dör” av belastningen och behöver således rotbehandlas.

Kontakta gärna oss så berättar vi mer!

Bettskena

Bettskena

Hur fungerar en bettskena?

En bettskena är individuellt utformad och görs i mjuk- eller hårdplast efter att en avgjutning av tänderna gjorts. Bettskenan används oftast när man sover på natten med syfte att avlasta tänderna från överbelastning. Tänderna förhindras från att pressas eller gnisslas mot varandra och skyddas därmed mot slitskador.

Initialt kan det kännas obekvämt att använda bettskenan med spänningar i tänderna, muntorrhet och ökad salivproduktion. Besvären brukar gå över inom ett par veckor.

Vi erbjuder även tandskydd för idrottsutövare.

Bettskena

Tandgnissling och att pressa ihop tänderna är ganska vanligt förekommande. Ofta sker det i sömnen och du kan vakna upp med huvudvärk eller ömma käkar. Men det kan även ske när du är vaken om du till exempelvis känner dig stressad eller i andra jobbiga situationer. Förutom att du kan bli öm i käkarna eller att du får huvudvärk blir det ett onormalt slitage på dina tänder. För att minska besvären är en bettskena ett vanligt hjälpmedel som du har nattetid. Bettskenan skyddar dina tänder när du gnisslar tänder eller pressar ihop dem nattetid. Slitage på tänder är något som tandläkaren uppmärksammar under en tandundersökning. Det kan även vara folk i din närhet som hör att du gnisslar dina tänder när du sover.

Symptom – när du behöver bettskena

Beroende på om det handlar om tandgnissling eller om du pressar ihop dina tänder skiljer sig symptomen åt. Besvären är oftast större om du har för vana att pressa ihop tänderna än om du gnisslar tänder.

När det gäller tandgnissling är det främst märkbart att tänderna långsamt blir nedslitna. Främst märker du det på framtänder och hörntänder. Du kan även känna att kanterna på dina tänder blir vassa eller får en taggig yta.

Symptomen när du pressar ihop dina tänder orsakas av att dina käkar blir överbelastade. Besvären är som vi redan nämnt större och ofta fler. Bland annat kan du få följande symptom om du pressar ihop dina tänder:

  • Det kan vara svårt att gapa och det gör ont.
  • När du öppnar och stänger munnen kan käken eller käkarna låta.
  • Käkmusklerna är trötta eller gör ont.
  • Käken kan göra ont när du tuggar, och smärtan kan bli värre när du äter segare mat.
  • En ömhet eller smärta kan kännas i tänderna och som kan flytta sig.
  • Molande och dov huvudvärk över pannan eller i tinningarna, ofta redan på morgonen.
  • Sprickor i tänderna som orsakar ilningar, ömhet och värk.

 

Barn kan också gnissla tänder men det går vanligtvis över vid sjuårsåldern. Att de gnisslar tänder beror ofta på att nya tänder bildas och käken utvecklas.

Orsaker till tandgnissling och att pressa tänderna

Anledningen till att gnissla eller pressa tänder är inte helt fastställt. Vanligtvis händer det i olika sömnfaser, särskilt från en djupare sömn till en mer ytlig. Det handlar även om sömnens kvalitet som kan påverkas av exempelvis snarkningar, oro, stress, rökning och alkohol. I vissa fall kan det bero på missbruk av droger eller läkemedel, men även om du har fått en stroke eller har en neurologisk sjukdom.

Eftersom orsakerna kan vara så många är det viktigt att du får rätt hjälpmedlen såsom en bettskena. Genom att boka in en tandundersökning går det att fastställa hur och vad som behöver göras.

Undersökningar för att fastställa orsaker

Det säkraste sättet att fastställa varför slitage uppstår är att boka in en vanlig tandundersökning. Att tänderna blir slitna kan bero på många anledningar. Det kan handla om stress, läkemedel påverkar tänderna, matvanor, citrus- eller läskedrycker samt muntorrhet. 

Tandläkaren kommer att både ställa frågor och undersöka dig för att se hur käksystemet fungerar. Här är det bland annat faktorer hur mycket du kan gapa, förändringar på tunga och insidorna på kinderna, vilken kontakt över- och underkäke har när du biter ihop. Men även vilken kontakt käkarna har när underkäken rör sig framåt och i sidled.

Tandläkaren kontrollerar även hur snabbt dina tänder blir slitna. Det sker genom att göra gipsmodeller och fotografering på både över- och underkäke samt att det görs en tredimensionell bild av fotona på tänderna.

Behandlingar – bettskena och träningsprogram

Det finns ett antal behandlingar som kan åtgärda spänningar och orsaker till att du gnisslar tänder eller pressar ihop dem. Ett hjälpmedel är en bettskena som hjälper mot symptom i dina käkmuskler och/eller käkleder. Bettskenan förhindrar även fortsatt slitage på tänderna. 

Hur bettskenan fungerar

En bettskena avlastar käkarna och förhindrar att du gnisslar eller pressar ihop tänderna. Det innebär även att slitaget på dina tänder inte förvärras. Bettskenan fungerar dessutom som en typ av stötdämpare. Med tiden kommer du alltmer sällan pressa ihop tänderna och under kortare tid, samt mindre hårt.

Om ditt bett har ojämnheter kan belastningen av tandgnissling och pressning blir större på käkmuskler och käkleder. Tandläkaren kan då behöva slipa ner emaljen eller eventuellt bygga upp för att jämna ut bettet. På så sätt blir belastningen jämnare.

Olika typer av bettskenor

Det finns olika bettskenor och en del är tillverkade av en genomskinlig plast som antingen kan vara mjuk eller hård. När det gäller formen har den oftast formen som en hästsko och du placerar den i överkäken. Oavsett vilken typ du får är den utprovad av tandläkaren och utifrån en avgjutning av dina tänder för att den ska passa perfekt. Bettskenan använder du sedan nattetid och hur länge varierar utifrån behov.

Det kan i början kännas lite obehaglig t och du kan uppleva att det spänner, att du blir torr i munnen eller får ökad salivproduktion. Efter ett par veckor brukar dessa besvär försvinna.

Skador tandgnissling och pressning kan orsaka

Både tandgnissling och pressning kan orsaka skador på tänderna såsom sprickor men även infektion i själva tandroten. Olika behandlingar som ger ett bättre bett och minskar framtida problem är bland annat:

  • Tandreglering
  • Rotbehandling om tandgnissling och pressning orsakat döda tänder
  • Tandimplantat eller protetik om du förlorat tänder

 

Dessa behandlingar kan din tandläkare behöva utföra för att öka effekten och resultatet av en bettskena.

Träningsprogram mot tandpressning

Förutom olika behandlingar kan din tandläkare även ge dig ett träningsprogram som du kan kombinera med din bettskena för att snabbare få käkmuskulaturen att slappna av. Det är olika övningar som bara tar några minuter och som du ska utföra ett visst antal rekommenderade gånger per dag. Tandläkaren instruerar dig hur du ska utföra dem och följer sedan upp hur övningarna fungerar.

Vad du själv kan göra för att skydda dina tänder

Rådfråga alltid din tandläkare men några hållpunkter är att om du dricker mycket sura drycker, skölj munnen.

Om du lider av muntorrhet som kan orsaka skador på tänderna kan du prova att tugga sockerfria tuggummin för att öka salivproduktionen. Det finns även receptfria medel att ta mot muntorrhet. Fråga gärna din tandläkare om råd om vad du själv kan göra.