Ont i tand efter lagning - Oral Care

Tandvård

Ont i tand efter lagning

Har du någon gång upplevt att du fått mer ont i tänderna efter en lagning än du hade innan? Att få mer besvär efter tandläkarbesöket än före är onekligen en tråkig upplevelse, om än inte så ovanlig. Lagning av en tand är ett betydligt mer komplicerat ingrepp än vad gemene man i allmänhet känner till. En av orsakerna är att en tand innehåller väldigt många nerver som skickar smärtsignaler direkt till hjärnan.

Besvär efter tandläkarbesöket

Att få tandvärk efter en lagning är visserligen besvärande, men det behöver inte vara något allvarligt. För att säkerställa att det inte blir värre är det dock bra att kolla upp orsaken. Det kan vara bra att veta att alla bakterier tas bort vid en lagning. Ibland kan det handla om att den lagade tanden känns för hög och att bettet därför inte känns bra när du biter ihop. Om det inte korrigeras snabbt kan nya skador uppstå.

När besvären inte försvinner

De besvär som du kan uppleva är ömhet när du tuggar eller ilningar från tänderna efter lagning. Den mjuka delen inne i tanden, pulpan, kan ha blivit skadad och ömma. Om besvären inte försvinner efter någon vecka är det bra om du kontaktar kliniken som utfört behandlingen för en efterkontroll.

När det gått lång tid

Ibland kan du få ont i tand efter lagning trots att det redan har gått en längre tid sedan behandlingen.

Om lagningen dessutom inte är helt tät kan bakterier ha letat sig ner till nerven och då kan det göra rejält ont. I dessa fall är du välkommen att komma till oss för kontroll och behandling. Om du skulle vara i behov av akuttandvård på grund av ont i tand efter lagning så erbjuder vi den möjligheten.

Så går en undersökning till

När du kontaktar oss med anledning av ont i tand efter lagning genomför tandläkaren först en grundlig undersökning av munstatus samtidigt som dina specifika besvär kontrolleras. Om behov finns tar vi även röntgenbilder. Därefter får du ett behandlingsförslag inklusive en uppskattad kostnad. Om du är berättigad till tandvårdsbidrag kan du använda det för våra behandlingar.