Kan tandkött växa tillbaka - Oral Care

Tandvård

Kan tandkött växa tillbaka

Det är relativt vanligt att tandköttet drar sig tillbaka med tiden. Ibland beror det på för hård tandborstning, djupa tandfickor med bakterier eller tandsten. Tillbakadragningen sker oftast långsamt och det kan ta ett tag att märka det. Det finns sätt att förebygga att tandköttet drar sig tillbaka, men när det väl hänt är det inte reversibelt. Så det enkla svaret på frågan ”kan tandkött växa tillbaka” är nej, det kan det inte. I den här artikeln kommer vi att berätta mer om orsaker till tillbakadraget tandkött och hur du kan förebygga att det sker. Det finns en del saker du kan göra för att ditt tandkött ska hålla sig friskt.

Att göra vid tillbakadraget tandkött

Så fort du märker att ditt tandkött blir tillbakadraget är det bra att ta kontakt med din tandläkare. Vi på Oral Care erbjuder allmäntandvård där du kan börja med en vanlig undersökning hos en tandläkare. Där blir dina tänder, ditt tandkött och även djupet på tandköttsfickorna undersökta. Har du en tandköttssjukdom kan det upptäckas under en undersökning.

Om du har ömmande och blödande tandkött kan det vara ett tecken på tandköttsinflammation. Att gå med inflammerat tandkött en längre tid utan behandling kan leda till tandlossning. Ett friskt tandkött är ljusrosa, sitter tajt mot tänderna och har en ojämn yta.

Om det vid undersökningen kommer fram att du har en tandköttsinflammation är det viktigt att en rengöring blir inbokad. Då tas bakterier, plack och tandsten bort. Vi sköljer och rensar även dina tandköttsfickor där smuts enkelt fastnar. Dessutom lär vi dig hur du bör borsta tänderna och hur du använder tandtråd på bästa sätt.

Förebyggande åtgärder

Nu när du vet vad svaret på frågan ”kan tandkött växa tillbaka” har du troligtvis även förstått hur viktigt det är att sköta tandköttet innan problemen uppstår. Skötselråden du får kan vara individuella just beroende på din livsstil, men vi kommer ta upp allmänna råd här som du kan börja med redan innan du får tid till en undersökning.

Om du är rökare eller snusare bör du sluta. Det skadar tänderna samtidigt som nikotinet gör det svårare att upptäcka blödningar i tandköttet. Nikotinet får nämligen blodkärlen att dra ihop sig. Vi rekommenderar också att du ser över ditt sockerintag och låter tänderna vila mellan måltiderna.

Att använda tandtråd dagligen är också att rekommendera för att matrester och bakterier inte ska stanna kvar mellan tänderna. Borsta inte heller för hårt på tänderna. Du ska borsta tänderna noggrant två gånger dagligen och gärna använda fluorskölj. Det är viktigt att använda tandkräm med fluor eftersom det stärker dina tänder.

Tecken på att tandköttet börjar dra sig tillbaka

Eftersom svaret på ”kan tandkött växa tillbaka” är nej är det viktigt att hålla koll på tecken att tandköttet drar sig tillbaka. Ett tecken är att tänderna ser längre ut. Dina tänder kan också bli känsligare med mer ilningar ju mer de blottas. Håll även koll på färgen på ditt tandkött. Ett rött tandkött tyder på inflammation. Har det gått riktigt långt kan du även märka att tänderna blivit lösare. Vänta inte med att söka hjälp utan boka in en tid för undersökning så fort du märker av symtomen.