Antibakteriell munskölj - Oral Care

Munhygien

Antibakteriell munskölj

För att upprätthålla en god munhälsa är din munvårdsrutin avgörande. Regelbunden borstning, tandtråd och munskölj med fluor borde vara en del av din dagliga rutin för att du ska ha de bästa förutsättningarna att hålla både tänder och tandkött friskt. Ibland kan det dock behövas andra åtgärder, så som antibakteriell munskölj. Här kan du läsa mer om hur en antibakteriell munskölj fungerar och när du kan behöva använda den.

Om antibakteriell munskölj

En munskölj som är bakteriedödande är en medicinsk munvårdsprodukt. Den är utformad för att bekämpa bakterier som kan orsaka skada i munnen. En antibakteriell munskölj innehåller olika aktiva ingredienser som effektivt kan angripa skadliga bakterier.

Den innehåller ämnen som exempelvis klorhexidin eller cetylpyridinumklorid. De här ämnena kan angripa bakterier och hämma deras tillväxt bland annat förebygga tandköttssjukdomar.

Munskölj som har antibakteriella egenskaper ska inte förväxlas med vanlig fluorskölj. En munskölj med fluor är inte bakteriedödande, utan har istället som uppgift att stärka dina tänder.

Såhär fungerar bakteriedödande munskölj

När du använder antibakteriell munskölj kan den på ett effektivt sätt minska antalet skadliga bakterier i din mun. Något som hjälper till att förebygga tandproblem, karies, tandlossning och inflammation i tandköttet. En munskölj som är antibakteriell verkar genom att den stör bakteriernas cellväggar, vilket resulterar i att bakterier elimineras.

Det är dock viktigt att vara noga med hur du använder en antibakteriell munskölj, då överdriven användning kan vara skadlig. De ämnen som finns i en bakteriedödande munskölj kan vid långvarig användning störa munnens naturliga balans. Något som kan ge negativa biverkningar, så som muntorrhet och missfärgningar på tänderna.

Därför ska du inte använda antibakteriell munskölj som en del av din dagliga munvårdsrutin.

Då kan du behöva antibakteriell munskölj

En munskölj med antibakteriella egenskaper kan ibland vara nödvändig att använda under en kortare period. Till exempel efter att du har genomgått ett större ingrepp i munnen, så som insättning av ett implantat eller uttag av en visdomstand.

Vid de tillfällen behöver du använda en antibakteriell munskölj för att förhindra att det uppstår en inflammation. En bakteriedödande munskölj ger din mun de bästa förutsättningarna för att kunna läka efter ett större ingrepp.

Du kan även behöva använda antibakteriell munskölj om du har fått en tandköttssjukdom eller om du har fått en infektion i munnen.

Hur du använder antibakteriell munskölj

För att munsköljen ska få bäst effekt är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Du ska aldrig använda munsköljen precis innan du borstar tänderna. Då borstar du nämligen bort de verksamma ämnena som ska bekämpa bakterierna. De här ämnena behöver få tid på sig att verka och behöver därför finnas kvar i din mun under en längre tid för att ge bästa effekt.

Exempelvis kan du använda munsköljen innan du går och lägger dig på kvällen. Då får munsköljen god tid på sig att verka under natten. Det är också viktigt att du sköljer munnen ordentligt med munsköljen. Du bör skölja munnen under minst 30 sekunder för att den ska ha en god verkan.

Rådgör alltid med din tandläkare om hur du använder en antibakteriell munskölj.