Tandkött drar sig tillbaka - Oral Care

Tandlossning

Tandkött drar sig tillbaka

Om ditt tandkött drar sig tillbaka finns det en risk att du har tandlossning. Tandlossning är ett allvarligt tillstånd som du bör söka hjälp för så tidigt som möjligt.

Tandkött som drar sig tillbaka är endast ett av flera symptom som kan tyda på tandlossning. Andra symptom du bör vara uppmärksam på är:

  • Blödande tandkött
  • Illaluktande andedräkt
  • Tandkött som är rött och svullet

Tandlossning startar ofta med en inflammation i tandköttet, som sedan sprider sig ner i vävnaden. I början på en inflammation kan du ofta själv bli av med den, genom att borsta tänderna noga och använda tandtråd.

Men har det gått så långt att ditt tandkött drar sig tillbaka behöver du kontakta din tandläkare.

Ställa diagnos på tandlossning

Om du upptäcker något av symptomen för tandlossning och kontaktar din tandläkare kommer du att behöva genomgå några undersökningar. För att ställa diagnos om du är drabbad av tandlossning eller inte kommer tandläkaren att ta röntgenbilder på dina tänder. Tandläkaren kommer också mäta tandköttsfickorna samt graden av rörlighet i tänderna.

Om man upptäcker tandlossning tidigt går det att behandla och i vissa fall reversera. Därför är det av allra största vikt att du går till tandhygienist regelbundet, men också tar kontakt med tandläkare så fort du upptäcker något av symptomen.

Behandling av tandlossning

Om ditt tandkött drar sig tillbaka är det tyvärr en stor risk att tandlossning redan har påbörjats. Då räcker det inte med att borsta tänderna noga och använda tandtråd, utan du kommer att behöva behandling på en tandläkarklinik.

När du har fått djupa tandköttsfickor, samlas det bakterier och tandsten som inte kan avlägsnas med tandborste eller tandtråd. Däremot kan en tandhygienist avlägsna bakterierna med hjälp av sina verktyg. Då startar också läkningsprocessen.

Behandling med operation

Ibland har det tyvärr hunnit gå så pass långt att du kan behöva en operation för att behandla tandlossningen. Om dina fickor är cirka 10 mm eller djupare behöver du troligtvis en operation.

Den går till så att tandspecialisten viker upp tandköttet för att bättre komma åt och rengöra i tandköttsfickorna. Om mycket benförlust redan har skett kan specialisten också lägga dit benersättningsmaterial.

För att behandlingen och läkningen ska bli lyckad är det extremt viktigt att du som patient är motiverad och verkligen håller rent runt tänderna. Just efter behandlingen när tandköttet har varit uppvikt är det en ökad risk för bakterier att ta sig mellan tänder och tandkött.

Förebygg att ditt tandkött drar sig tillbaka

Tandlossning är till viss del ärftligt. Om till exempel dina föräldrar är eller har varit drabbade är det ökad risk även för dig. Men alla kan drabbas av tandlossning och det är viktigt att du förebygger åkomman.

Det gör du framför allt genom att hålla munnen ren. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd. Att besöka tandläkaren och tandhygienisten regelbundet är också viktigt för att behålla en god munhälsa. En tandläkare kan också upptäcka tidiga symptom på tandlossning och hjälpa dig att motverka inflammationen i munnen, innan den går för långt.