Bettskena

Skyddar dina tänder mot tandgnissling och tandpressning

Vad är en bettskena?

Bettskenor är individuellt anpassade skydd av mjuk- eller hårdplast som tillverkas efter ett avtryck av dina tänder. De används oftast nattetid för att avlasta tänderna och skydda dem mot slitage orsakat av tandgnissling och tandpressning.

Vad hjälper en bettskena med?

Bettskenor är designade för att:

  • Skydda mot tandslitage: De fungerar som en barriär mellan dina övre och nedre tänder, vilket förhindrar att de gnuggar mot varandra och orsakar slitage.
  • Minska käkspänningar: Bettskenor hjälper till att slappna av käkmusklerna och minska spänningar, vilket kan lindra huvudvärk och käksmärta.
  • Förhindra käkledsproblem: Genom att minska trycket på käkleden kan bettskenor hjälpa till att förhindra eller lindra käkledsproblem.
  • Minska tandgnissling och tandpressning: Även om de inte botar dessa tillstånd, kan bettskenor hjälpa till att minska deras frekvens och intensitet.

Boka konsultation för bettskena

Boka en konsultation för tandimplantat genom att fylla i formuläret nedan eller ta kontakt med din klinik.

"obligatorisk" indicates required fields

Namnobligatorisk
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hur fungerar en bettskena?

Bettskenor fungerar som en stötdämpare mellan dina tänder. De är vanligtvis gjorda av hård eller mjukplast och anpassas efter dina tänder för en perfekt passform.

När du bär bettskenan på natten glider dina tänder mot den släta ytan istället för mot varandra, vilket minskar friktionen och skyddar dina tänder från skador.

Om ditt bett är ojämnt kan belastningen från tandgnissling och tandpressning bli större på käkmuskler och käkleder. I sådana fall kan tandläkaren behöva justera bettet genom att slipa ner eller bygga upp emaljen för att fördela belastningen jämnare.

När behöver du en bettskena?

Du kan behöva en bettskena om du upplever något av följande symtom:

  • Tandgnissling eller tandpressning
  • Huvudvärk eller migrän
  • Käksmärta eller stelhet
  • Slitna, flisade eller platta tänder
  • Käkledsproblem
  • Sömnstörningar

Att skaffa bettskena

Om du misstänker att du behöver en bettskena bokar du tid för en konsultation hos din tandläkare.

Tandläkaren kommer att genomföra en noggrann undersökning av din mun och ditt käksystem. Detta inkluderar att ställa frågor om dina besvär, mäta hur mycket du kan gapa, samt undersöka tungan, kindernas insida och hur dina käkar möts när du biter ihop, förflyttar käken framåt eller i sidled.

För att bedöma hur snabbt dina tänder slits kommer tandläkaren att ta gipsavtryck och fotografier av både över- och underkäke. Dessa bilder används sedan för att skapa en tredimensionell modell av dina tänder, vilket ger en detaljerad bild av tändernas skick och eventuella slitage.

Kostnad för bettskena

Priset för en bettskena beror på flera faktorer, bland annat problemets omfattning och skenans utformning.

En formgjuten bettskena från tandläkaren kostar vanligtvis från 3500 kronor. För att få kostnadsförslag behöver du boka en konsultation med din tandläkare.

Det finns bettskenor att köpa på apotek eller online. Det är inget vi rekommenderar då dessa skenor inte är anpassade utifrån dina bettfysiologiska behov. Dessa skenor brukar även vara mindre effektiva, samt att det är en ökad risk för komplikationer.

Hur länge håller en bettskena?

I genomsnitt håller en bettskena 3–5 år, men livslängden beror på hur mycket du gnisslar eller pressar tänderna och hur väl du sköter om den.

Din tandläkare kommer att kontrollera din bettskena regelbundet för att säkerställa att den fortfarande passar ordentligt och fungerar effektivt.