Borsta tänderna - Oral Care

Munhygien

Borsta tänderna

Tänderna spelar en central roll i vårt dagliga liv, inte bara för matsmältningen utan även för vår sociala interaktion. Att borsta tänderna regelbundet hjälper till att avlägsna plack som annars kan hårdna till tandsten som orsakar tandköttssjukdomar. Regelbunden borstning hjälper också till att förebygga hål i tänderna och upprätthålla en fräsch andedräkt.

Hur borstar jag tänderna korrekt?

Använd en mjuk tandborste och fluortandkräm. Håll tandborsten i en vinkel på 45 grader mot tandköttet. Gör små, mjuka cirkulära rörelser över alla tändernas ytor. Det är viktigt att inte trycka för hårt, då detta kan skada tandköttet.

Hur ofta och hur länge ska jag borsta tänderna?

Borsta tänderna minst två gånger om dagen – på morgonen och på kvällen. Borsta i minst två minuter för att säkerställa att du noggrant rengör alla ytor i munnen. Använd gärna en timer.

Hur länge ska man vänta innan man borstar tänderna?

Vänta minst 30 minuter med att borsta tänderna om du har ätit eller druckit syrliga livsmedel drycker som juice, läsk, vin eller citrusfrukter, eftersom syran mjukar upp emaljen och tidig borstning kan skada den. Om du har druckit kaffe och te kan du skölja munnen med vatten innan du borstar, annars finns det en risk att du hjälper till att borsta in färgämnena djupare i emaljen, vilket kan förvärra missfärgningen.

Tandborstningsrörelsen

En vanlig missuppfattning är att man ska gnugga tandborsten fram och tillbaka från sida till sida. Denna teknik är dock inte den mest effektiva eller skonsamma för tänder och tandkött.  Rätt metod för att borsta tänderna är att använda små, cirkulära rörelser. Dessa rörelser hjälper till att försiktigt massera tandköttet och effektivt rengöra alla ytor på tänderna utan att orsaka skador. Det är viktigt att vara skonsam, men noggrann.

Vart på tänderna ska jag borsta?

Det är viktigt att borsta alla delar av tänderna – utsidan, insidan och tuggytorna.

 1. Utsidan: Håll tandborsten i en 45-graders vinkel mot tandköttet. Använd små, cirkulära rörelser för att borsta varje tand individuellt.
 2. Insidan: Vinkla borsthuvudet för att nå insidan av tänderna. Fortsätt med cirkulära rörelser.
 3. Tuggytorna: Borsta tuggytorna med korta, svepande rörelser för att avlägsna matpartiklar.
 4. Bakom de bakre tänderna: Använd vertikala rörelser för att rengöra bakom de bakre tänderna där plack lätt samlas.

Tandkräm, tandtråd och munskölj

Använd en ärtstor klick tandkräm. Komplettera tandborstningen med tandtråd dagligen och munskölj för extra skydd mot plack och tandköttsinflammation.

Olika typer av tandborstar

 • Vanlig tandborste: Bra för dagligt bruk, finns i olika hårdhetsgrader.
 • Mellanrumsborste: Perfekt för att rengöra mellan tänderna och andra svåråtkomliga områden.
 • Barntandborste: Mindre borsthuvud och mjukare borst för att skydda barns känsliga tandkött.
 • Eltandborste: En elektriskt driven tandborste som använder oscillerande eller roterande rörelser för att rengöra tänderna. Den tar bort plack mer effektivt jämfört med en manuell tandborste. Har oftast inbyggd timer som säkerställer att du borstar tillräckligt länge.

Hård eller mjuk tandborste?

En mjuk tandborste rekommenderas för de flesta, särskilt om du tenderar att borsta hårt. En extra mjuk tandborste kan vara nödvändig för att förhindra skador på tandkött och emalj.

Hur ofta ska jag byta tandborste?

Byt tandborste eller borsthuvud på din eltandborste var tredje till fjärde månad. Om du märker att borststråna börjar bli slitna eller fransiga, bör du byta tandborste ännu tidigare.

Vad kan hända om jag borstar tänderna på fel sätt?

 • Om du inte borstar regelbundet eller tillräckligt länge kan plack byggas upp, vilket kan leda till tandsten och öka risken för karies och dålig andedräkt.
 • Om du borsta för hårt kan du irritera tandköttet och nöta bort emaljen, vilket gör tänderna känsliga.
 • Om du inte byter tandborste regelbundet minskar effektiviteten mot plack och tandsten. Gamla tandborstar kan också hysa bakterier som försämrar munhygienen.

Ta hand om och borsta dina tänder

Att upprätthålla en god tandhälsa kräver mer än bara regelbunden tandborstning hemma. Hos oss kan våra tandhygienister hjälpa dig med tandrengöring och rätt borstningsteknik. Genom att gå på regelbundna tandvårdsbesök säkerställer du inte bara din munhälsa, utan kan också upptäcka eventuella problem i tid. Boka in en tid idag för att säkerställa rena och fina tänder.