Tandblekning

Blek tänderna hos tandläkare för bäst resultat

Så fungerar en tandblekning

Tandblekning fungerar genom att blekningsmedel, oftast en gel, appliceras på tänderna. Medlet bryter ner missfärgningar i tändernas emalj och dentin, vilket gör tänderna vitare.

Boka tandblekning

För att boka tid för tandblekning hos Oral Care kan du skicka in formuläret nedan eller ta kontakt med din klinik.

"obligatorisk" indicates required fields

Namnobligatorisk
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Undersökning inför tandblekning

Innan du påbörjar en tandblekningsbehandling behöver tandläkaren göra en basundersökning.

Under undersökningen kontrollerar tandläkaren dina tänder och tandkött för att säkerställa att det är lämpligt att bleka tänderna.

Om du har ett pågående kariesangrepp, inflammation i tandköttet eller andra tandsjukdomar behöver det behandlas innan du kan genomgå en tandblekning.

Olika metoder för tandblekning

Tandblekning på klinik

Att bleka tänderna på klinik ger oftast snabbast resultat. Behandlingen tar 60–120 minuter och kan behöva upprepas för att uppnå ditt önskade resultat.

Tandläkaren applicerar ett starkare blekningsmedel på tänderna och använder en speciell lampa för att aktivera medlet.

Tandblekning hemma med formgjutna skenor

Tandblekning hemma är ett bekvämt och skonsamt sätt att få vitare tänder, det blir ofta billigare än att bleka tänderna på klinik.

Vid ditt första besök hos tandläkaren tas avtryck för att tillverka formgjutna blekningsskenor. Du får ett komplett kit med skenor, gel och instruktioner för att enkelt och säkert bleka tänderna hemma.

Ett tips är att spara skenorna för framtida tandblekningar, men rådfråga alltid din tandläkare eller tandhygienist innan du påbörjar en ny blekningsomgång.

Hur länge håller en tandblekning?

Resultatet av tandblekning varierar beroende på dina vanor, vilken blekningsmetod du använt och tandstatus. Generellt håller en tandblekning 1–3 år.

För bästa möjliga resultat och hållbarhet bör du undvika livsmedel och drycker som missfärgar tänderna, som kaffe, te, rödvin och tobak.

Vanligt med ilningar efter tandblekning

Det är vanligt att uppleva ilningar i tänderna efter en tandblekning. Det går vanligtvis över inom några dagar och du kan lindra eventuella besvär genom att tillföra fluor.

Vissa upplever att tandköttet blir irriterat, det brukar vara övergående.

Kostnad för tandblekning

Kostnaden beror på vilken tandblekningsmetod du väljer, priserna kan också variera mellan kliniker och städer.

Rent generellt brukar tandblekning på klinik vara dyrare än hemmabehandling med specialanpassade skenor.

Att tänka på inför en tandblekning

Fyllningar, kronor och implantat kan behöva bytas ut

Tandblekning påverkar inte färgen på fyllningar, kronor eller implantat. Om du har sådana kan de behöva bytas ut efter blekningen för att matcha dina vitare tänder, vilket kan innebära en högre kostnad.

God munhälsa inför tandblekning

Innan du påbörjar en tandblekningsbehandling behöver du ha en god munhälsa, oavsett blekningsmetod behöver du genomgå en basundersökning för att säkerställa att du har friska tänder och tandkött.

Vilka ska inte bleka tänderna

Vi genomför endast tandblekningar på personer över 18 år som har genomgått en undersökning hos oss de senaste sex månaderna.

Är du gravid eller ammar ska du inte genomgå en tandblekning. Det finns inte tillräckligt med forskning om hur tandblekning påverkar dig och ditt barn, därför bör du avstå tandblekning under denna period.