Tandtråd - Oral Care

Munhygien

Tandtråd

Tandtråd är ett viktigt verktyg i kampen för en god munhälsa. Dess primära syfte är att avlägsna plack och matrester som fastnar mellan tänderna där tandborsten inte når. Genom att använda tandtråd dagligen i kombination med tandborstning kan du minska risken för tandköttssjukdomar och hål i tänderna.

Tandtrådens betydelse

Tandtråden har en viktig roll i att upprätthålla en god munhälsa. Tänder och tandkött fungerar bäst när de är rena och fria från bakterier. Tandtråd spelar en stor roll i detta genom att effektivt avlägsna plack och bakterier från områden som är svåra att nå med enbart tandborstning. Regelbunden användning av tandtråd hjälper till att förhindra tandköttssjukdomar som gingivit och parodontit samt bidrar till att förebygga tandförlust.

Tandvårdstillbehör

För en bra tandvårdsrutin, finns flera olika tillbehör för hemmabruk, till exempel:

 • Tandborste: Grundläggande verktyg för att rengöra tändernas ytor.
 • Tandtråd: Avlägsnar plack och matrester mellan tänderna.
 • Flosser med handtag: Gör det enklare att använda tandtråd för de som har svårt att hantera vanlig tandtråd, perfekt för barn och äldre.
 • Mellanrumsborste: Används för mindre mellanrum där tandborsten inte når och tandtråden inte räcker till.
 • Vattenpik eller munirrigator: En stråle av pulserande vatten används för att rengöra djupt mellan tänderna och under tandköttskanten, ett komplement till tandtråd för de med tandställningar eller broar.
 • Tandpetare: Bra för snabb rengöring, men ersätter inte tandtråd.
 • Tungskrapa: Avlägsnar bakterier från tungan för fräschare andedräkt.
 • Tandkräm: Innehåller fluor för att stärka tandemaljen och skydda mot karies, samt ingredienser för att fräscha upp andedräkten och minska plackbildning.
 • Munskölj: Kompletterar rengöringen och ger ett ytterligare skydd mot bakterier.
 • Fluortabletter: Stärker tandemaljen och förebygger karies.
 • Tuggummi: Sockerfritt- eller xylitoltuggummi kan stimulera salivproduktionen och minska risken för hål i tänderna.

Tandvårdsrutin

En ideal tandvårdsrutin inkluderar tandborstning två gånger dagligen med fluoridtandkräm, daglig användning av tandtråd för att rengöra mellan tänderna, regelbunden användning av munskölj för extra skydd mot bakterier, och regelbundna tandläkarbesök för kontroll och rengöring.

Så använder du tandtråd

 1. Börja med en tillräcklig längd: Cirka 45 cm tandtråd, vira ändarna runt dina mellersta fingrar.
 2. Håll rätt: Använd tummarna och pekfingrarna för att styra tandtråden mellan tänderna med en varsam sågande rörelse.
 3. Rengör varsamt: Kurva tandtråden runt varje tand och glid den upp och ner längs tanden och under tandköttskanten.

Hur ofta ska man använda tandtråd?

Det rekommenderas att använda tandtråd minst en gång om dagen, helst på kvällen, för att avlägsna dagens ackumulering av plack och matrester.

Vad händer om man inte använder tandtråd?

Utan regelbunden användning av tandtråd eller annan rengöring mellan tänderna riskerar man att plack ackumuleras mellan tänderna, vilket kan leda till tandköttssjukdomar, dålig andedräkt, och i värsta fall tandförlust. Tandtråd spelar en kritisk roll i att förebygga dessa tillstånd.

Tandvård hos Oral Care

Vårt mål är att ge dig ett hälsosamt leende som både ser fint ut på utsidan och är friskt på insidan. Genom att följa en bra tandvårdsrutin med tandborste, tandkräm, tandtråd och munskölj samt regelbundna tandläkarbesök skapar du goda förutsättningar för en hållbar munhygien. Kontakta oss för rådgivning eller för att boka in din nästa tid för allmäntandvård. Vi ser fram emot att ta hand om dig och din munhälsa.