Svullen kind - Oral Care

Tandvård

Svullen kind

En svullen kind är ett problem som man kanske bara råkar ut för någon gång i livet, men det kan ändå vara obehagligt och ibland smärtsamt. Orsakerna kan variera från enkla infektioner till mer allvarliga underliggande tillstånd.

Vanliga orsaker till en svullen kind

Det finns flera orsaker till att en kind kan bli svullen. Här är några av de vanligaste tandrelaterade orsakerna:

  • Tandinfektioner: En infektion i en tand eller tandkött kan orsaka svullnad i kinden. Vanliga tecken på en tandinfektion inkluderar smärta, rodnad och ibland feber.
  • Visdomständer: När visdomständer börjar växa fram kan de ibland orsaka smärta och svullnad i eller mot kinden. Detta är särskilt vanligt om det inte finns tillräckligt med utrymme för tänderna att komma fram ordentligt. Om en visdomstand blir infekterad eller inflammerad, kan det leda till betydande svullnad och smärta i eller mot kinden.
  • Käkledsproblem: Problem med käkleden, såsom käkledsinflammation, kan också orsaka svullnad och smärta i kinden.
  • Trauma eller skada: En skada på ansiktet, till exempel från ett slag eller fall, kan resultera i en svullen kind.

Symtom att vara uppmärksam på

Om du upplever en svullen kind är det viktigt att vara medveten om andra symtom som kan indikera ett allvarligare problem. Här är några tecken att hålla utkik efter:

  • Svår smärta: Om smärtan är intensiv och inte lindras med vanliga smärtstillande medel, bör du söka medicinsk hjälp.
  • Feber: En feber kan tyda på en infektion som behöver behandlas med antibiotika.

Behandling av svullen kind

Behandlingen av en svullen kind beror på den underliggande orsaken. Här är några vanliga behandlingsalternativ:

  • Tandvård: Om svullnaden orsakas av en tandinfektion eller problem med visdomständer, kan en tandläkare behöva rengöra området, dränera eventuell varbildning och ibland skriva ut antibiotika.
  • Käkledsbehandling: För problem med käkleden kan antiinflammatoriska läkemedel, bettskena, fysioterapi eller ibland kirurgi vara nödvändigt.
  • Kall kompress: För att lindra svullnad och smärta kan en kall kompress appliceras på den drabbade kinden flera gånger om dagen.
  • Vila och vätska: Om svullnaden beror på en mindre skada eller infektion, kan vila och att dricka mycket vätska hjälpa kroppen att läka snabbare.

När ska du söka vård?

Om du upplever svår smärta, feber, svullnad eller andra allvarliga symtom bör du omedelbart söka medicinsk vård. Vi erbjuder akuttandvård där du får en tid inom 24 timmar för att snabbt kunna åtgärda akuta problem. För mindre besvär kan du boka en tid hos din tandläkare eller läkare för att få en korrekt diagnos och behandlingsrekommendation.

Boka en tid för en undersökning

Ingen ska behöva gå omkring med en svullen kind. Om du tror att svullnaden beror på problem med visdomständer eller andra tandrelaterade besvär, tveka inte att kontakta oss eller boka en tid online. Vi erbjuder ett brett utbud av behandlingar, inklusive borttagning av visdomständer, allmäntandvård för regelbundna kontroller och behandlingar samt akuttandvård för oväntade och akuta besvär. Våra erfarna tandläkare och tandhygienister är här för att säkerställa att du får den bästa möjliga vården för dina tänder och ditt tandkött. Vi finns här för att ge dig en trygg och bekväm tandvårdsupplevelse. Boka en tid idag för att undersöka vad svullnaden beror på, så att du får rätt behandling i tid.