Ont i käken - Oral Care

Bettskena

Ont i käken

Att känna obehag eller smärta i käken kan vara både besvärligt och störande i vardagen. Det finns flera orsaker till att man kan uppleva ont i käken: tandgnissling, pressning av tänder, stress, samt olika tand- och käkrelaterade problem. Lyckligtvis finns det effektiva behandlingar för att lindra dessa symtom, där en av de mest använda metoderna är en bettskena.

Bettskena: En lösning för dina käkproblem

En bettskena är en anordning som är designad för att passa individuellt. Den görs i mjuk- eller hårdplast baserad på en avgjutning av dina tänder. Dess primära syfte är att förhindra att tänderna pressas eller gnisslas mot varandra under natten, vilket bidrar till att skydda tänderna från slitage och minska spänningar i käken. Bettskenan fungerar som en barriär mellan övre och nedre tandraden, vilket avlastar käkmusklerna och förebygger skador på tänderna.

Problem som en bettskena kan lösa

  • Tandgnissling och pressning: Att använda en bettskena nattetid kan signifikant minska slitage på tänderna och förebygga de problem som orsakas av att man gnisslar eller pressar tänderna.
  • Huvudvärk och käkspänning: Genom att minska påfrestningen på käkmusklerna kan en bettskena även bidra till att minska huvudvärk och känslan av spänningar i käken.
  • Ökad risk för tandskador: Bettskenan skyddar tänderna från att skadas av den konstanta pressningen, vilket kan leda till sprickbildningar eller andra skador.

Andra behandlingsalternativ

Utöver bettskenor finns det ett spektrum av behandlingsstrategier som kan minska käksmärta. Dessa inkluderar fysioterapi med motorisk aktivering och ett träningsprogram bestående av specifika rörelseövningar för att stärka och öka flexibiliteten i käkmuskulaturen. Livsstilsförändringar, som effektiva stresshanteringsmetoder, kan också spela en stor roll. Dessutom kan tandreglering övervägas för att justera bettproblem som kan bidra till spänningar i käkområdet.

Bettskena eller tandställning?

Medan en bettskena används för att skydda tänderna från slitage och för att minska spänningar och smärta i käken, används tandställning för att korrigera sneda eller trångställda tänder och förbättra bettfunktionen. Dessa två behandlingsmetoder har olika syften och används för att adressera olika problem.

Bettskena steg-för-steg

  1. Konsultation: Besök hos tandläkaren där ditt behov av bettskena utvärderas.
  2. Avgjutning: En avgjutning av dina tänder tas för att skapa en bettskena som passar perfekt.
  3. Tillverkning: Bettskenan tillverkas baserat på avgjutningen.
  4. Uppföljning: Ett uppföljningsbesök för att säkerställa att bettskenan passar som den ska och inte orsakar obehag.

Förebyggande åtgärder

För att minska risken för käkproblem kan du:

  • Försöka hantera stress genom avslappningstekniker eller motion.
  • Undvika att äta för hårda eller sega livsmedel som kan öka spänningen i käkmusklerna.
  • Inte vila hakan i handen eller utföra andra vanor som kan orsaka spänning i käken.

Bettskena och tandreglering hos Oral Care

Vi förstår att smärta i käken kan vara både besvärande och påverka din dagliga livskvalitet. På Oral Care har vi erfarna tandläkare som har kunskapen och verktygen för att diagnostisera orsaken till din smärta och erbjuda anpassade behandlingsplaner. Vare sig det gäller bettskenor, anpassade träningsprogram för käken eller andra behandlingsmetoder, är vårt mål att minska din smärta och förbättra din munhälsa.

Att ta hand om din käke är en viktig del av ditt övergripande välbefinnande. Om du upplever smärta eller obehag i käken, tveka inte att kontakta oss för en konsultation för eventuell behandling med bettskena eller med hjälp av tandreglering. Låt oss tillsammans arbeta mot en smärtfri och hälsosam framtid för din munhälsa.