Vad gör en tandhygienist? - Oral Care

Tandvård

Vad gör en tandhygienist?

När du besöker en av våra tandvårdskliniker, är det inte bara tandläkaren som spelar en viktig roll i din munhälsa. Tandhygienisten är en central figur i ditt tandvårdsteam. Men vad gör egentligen en tandhygienist? En tandhygienist är en person som arbetar med förebyggande tandvård. De arbetar nära tandläkare och andra tandvårdsspecialister för att säkerställa din optimala munhälsa.

Tandhygienistens roll

God munhälsa är inte bara viktigt för ditt leende. Det påverkar din allmänna hälsa och välbefinnande. Tandhygienisten kan behandla och förebygga, men mycket ansvar ligger också på patienten själv för att behålla tänder och tandkött i bra skick och minska risken för tandköttssjukdomar och andra komplikationer.

Oral Care och våra tandhygienister 

På Oral Care är vi stolta över vårt team av erfarna tandhygienister. De är måna om att ge varje patient den bästa möjliga vården. Här är några exempel på vad våra tandhygienister kan hjälp dig med:

 • Förebyggande arbete: Genom att rengöra tänderna, ta bort tandsten och ge råd om rätt tandborstningsteknik.
 • Utbildning: Informera patienter om vikten av god munhygien och hur man uppnår det.
 • Tandkontroller: Identifiera tecken på tandköttssjukdomar eller andra problem.
 • Behandling: Utföra vissa behandlingar som djuprengöring och fluoreringsbehandlingar.

Läs mer om tandhygienistens roll på Oral Care.

Intresserad av att arbeta som tandhygienist?

Det är ett givande yrke som gör skillnad i människors liv varje dag. På vår karriärsida kan du se lediga tjänster och skicka in ansökan. På Oral Care erbjuder vi en inspirerande arbetsmiljö för tandhygienister som uppskattar sitt arbete.

När ska du boka tid & hos vem?

För att säkerställa bästa möjliga vård är det viktigt att veta vilken expert du ska vända dig till beroende på ditt behov. På Oral Care är vi här för att vägleda dig genom varje steg av din tandvårdsresa, oavsett om det är förebyggande vård eller behandling av ett specifikt problem. Här reder vi ut vem du ska kontakta vid olika tandvårdsproblem:

 • Tandhygienist: Om du vill ha en rutinmässig rengöring, råd om munvård eller om du har lindriga tandköttssymtom som blödning vid borstning.
 • Tandläkare: Om du upplever tandvärk, känslighet, har en skadad tand eller behöver en fyllning. Tandläkaren tar också hand om regelbundna kontroller och kan hänvisa till specialister vid behov.

För specialistvård kontaktar du först din tandläkare som sedan skickar en remiss till rätt instans. Här är några av dessa specialister:

 • Kirurg: Om du behöver avancerade ingrepp som att dra ut tänder, sätta in implantat eller behandling av komplexa tandköttssjukdomar.
 • Ortodontist: Om du eller ditt barn har sneda tänder, bettproblem eller om du är intresserad av kosmetisk tandjustering.
 • Pedodontist (barntandläkare): Om ditt barn behöver tandvård eller om du vill försäkra dig om att ditt barn får en positiv introduktion till tandvården.
 • Parodontolog: Om du har symptom som svullet, rött eller blödande tandkött, eller om du har diagnostiserats med en tandköttssjukdom som kräver specialistvård.
 • Endodontist: Om du har en djup karies, en skadad tand eller om du upplever svår tandvärk som kan indikera en infektion i tandens rot.

Tillsammans säkerställer vi att varje del av din munhälsa tas om hand. På Oral Care har vi ett team av erfarna och specialiserade experter redo att hjälpa dig med alla dina tandvårdsbehov.