Halva tanden lossnade - Oral Care

Tandvård

Halva tanden lossnade

Ibland är tyvärr olyckan framme och en bit av tanden kan lossna. Det kan bero på olika saker, exempelvis att du har råkat bita på något hårt så att din riktiga tand går sönder. Men det är inte heller ovanligt att en lagad tand går sönder och att lagningen lossnar. Oavsett vad som har orsakat att halva tanden har lossnat ska du alltid kontakta tandläkaren. Det är inte alltid du kommer vara i behov av akuttandvård för att halva tanden lossnade, det beror delvis på om du har ont eller inte. Men ta alltid kontakt med tandläkare så snabbt som möjligt för att konsultera.

Att laga en trasig tand

Hur lagningen av din trasiga tand kommer att gå till kommer att variera. Det beror på flera faktorer, så som hur stor del som har lossnat och vilket skick tanden är i. Om det var en lagning som lossnade behöver du inte spara den. Men om halva tanden lossnade finns det en viss risk att tanden kommer att behöva ersättas med en konstgjord tand.

Om skadan har gått ner djupt och drabbat den så kallade pulpan i tanden kommer du troligen att behöva göra en rotbehandling. Har pulpan blivit skadad finns det nämligen en stor risk för infektion i tanden. Under en rotbehandling kommer tandläkaren att rengöra rotkanalen och ta bort den skadade pulpan.

Gör det ont när en bit av tanden lossnar?

Det kan absolut göra ont när en stor bit av tanden lossnar, men det behöver inte göra det. Om det är en gammal lagning som lossnar kommer det troligtvis inte göra ont. Det som däremot kan göra ont är om pulpan blir exponerad eller om du får in smuts i tanden. Därför är det viktigt att ta kontakt med tandläkare snabbt även om det inte gör ont direkt.

Om du genom trauma skadar din permanenta tand är det större risk att det gör ont. Tänder är tåliga och oftast är det endast rejäl kraft som har sönder en tand, om den är i bra skick. Även om du kanske inte får ont i själva tanden, är det en stor risk att du får ont i käkbenet eller tandköttet om traumat varit kraftigt.