Tandsten - Oral Care

Munhygien

Tandsten

Tandsten bildas när bakteriebeläggningar på tänderna, kända som plack, förhärdas. Detta sker när plack som inte avlägsnas genom borstning och användning av tandtråd, mineraliseras av salivens mineraler. Tandsten kan uppstå både ovanför och under tandköttskanten och kan leda till tandköttssjukdomar om det inte behandlas.

Vad är tandsten?

Tänderna består av flera lager, inklusive emalj, dentin och pulpa, som alla bidrar till tandens struktur och funktion. Emaljen, det hårdaste materialet i kroppen, skyddar tandens inre delar, men kan ändå vara mottaglig för nedbrytning från plack och syror. Saliven fungerar som en buffert för att neutralisera syror och bidrar till att rengöra tänderna, men den innehåller också mineraler som kan bidra till tandstensbildning om plack inte regelbundet avlägsnas. Tandköttet och de stödjande strukturerna håller tänderna på plats och skyddar dem mot infektioner. När plack och bakterier ackumuleras utan att störas, kan det härda till tandsten.

Orsaker till tandsten

Mängden tandsten och hur snabbt det bildas varierar från person till person. Här är några orsaker:

  • Genetik: Vissa personer är mer benägna att utveckla tandsten på grund av sina genetiska förutsättningar.
  • Diet: Mat och dryck som du konsumerar kan påverka bildningen av tandsten, särskilt de som är höga i socker och stärkelse.
  • Salivens sammansättning: Höga nivåer av mineralsalter i saliven kan påskynda processen för tandstensbildning.
  • Rökning: Rökare löper en större risk att utveckla tandsten jämfört med icke-rökare, på grund av de negativa effekterna tobak har på munhälsan.

Symtom på tandsten

Om du misstänker att du har tandsten, bör du leta efter tecken som:

  • En grynig känsla på tänderna som du kan känna med din tunga.
  • Missfärgningar på tänderna, ofta brun eller gul.
  • Blödande tandkött vid borstning.

Behandling av tandsten

Tandsten kan behandlas genom:

  1. Regelbunden rengöring med tandborste hemma för att minska risken för ny bildning.
  2. Användning av tandtråd och munskölj för att god munhygien.
  3. Professionell borttagning där speciella verktyg används för att skrapa bort tandstenen.

Kan tandsten gå tillbaka?

Tandsten kan inte återgå av sig själv. När den väl har bildats måste den tas bort professionellt. Dock kan du förhindra ny bildning genom god munhygien.

Kan tandsten sprida sig?

Tandsten i sig sprider sig inte, men om den inte avlägsnas kan den främja ytterligare plackbildning och tandstensbildning, vilket kan leda till inflammation i tandköttet, känd som gingivit. Om denna inflammation inte behandlas kan den utvecklas till tandlossning, eller parodontit, vilket i sin tur kan resultera i tappade tänder och ett ökat behov av omfattande tandvård.

Behandla tandsten hos Oral Care

På vår klinik fokuserar vi på att tillhandahålla skonsam och effektiv behandling av tandsten. Våra tandhygienister använder avancerade metoder för att försiktigt ta bort tandsten och ge dig råd om hur du bäst underhåller din munhygien för att förhindra framtida problem.

 

För att upprätthålla en god munhälsa är det viktigt att du borstar tänderna regelbundet, använder tandtråd dagligen, och besöker din tandläkare eller tandhygienist regelbundet för kontroller och rengöring. Om du upplever några tecken på tandsten, eller om det var länge sedan din senaste kontroll, boka en tid med oss för en undersökning och rengöring. Din munhälsa är viktig för oss, och vi är här för att hjälpa dig att upprätthålla ett friskt leende.