Plack - Oral Care

Munhygien

Plack

Plack är en tunn, klibbig beläggning av bakterier och matrester som kontinuerligt bildas på dina tänder. Om den inte tas bort effektivt kan den leda till tandköttsinflammation, tandförlust och andra munhälsoproblem. Det är viktigt att förstå hur plack bildas för att kunna förebygga och behandla det effektivt.

Vad är plack?

Plack består främst av bakterier som finns naturligt i munnen. Dessa bakterier använder sockerarter och stärkelser i maten vi äter för att producera syror som kan angripa tandens yta. Tändernas yta, emaljen, är det hårdaste och mest mineraltäta materialet i kroppen och är första försvarslinjen mot karies. När plack får sitta kvar på tänderna och inte borstas bort, kan syrorna i placket börja erodera denna skyddande emalj, vilket så småningom kan leda till hål i tänderna.

Plack på tänderna – hur märks det?

 • Missfärgningar: Plack kan visa sig som en gulaktig eller vit beläggning nära tandköttet.
 • Känsel: Tänderna kan kännas klibbiga eller ”sträva” när du drar tungan över dem.
 • Dålig andedräkt: Konstant dålig andedräkt kan vara ett tecken på ackumulerat plack.

Vad kan plack bero på?

 • Dålig munhygien: Otillräcklig tandborstning och tandtrådning är den främsta orsaken.
 • Diet: Högt intag av socker och stärkelserika livsmedel kan främja plackbildning.
 • Rökning: Tobak kan öka plackbildning och leda till andra muntliga sjukdomar.

Kan plack gå tillbaka av sig självt?

Nej, plack kan inte gå tillbaka av sig självt. Regelbunden borttagning av plack är nödvändig för att förhindra att de syror som bildas när plack interagerar med sockerarter i maten skadar emaljen. Om plack inte avlägsnas kan det hårdna till tandsten, vilket kan leda till tandköttsinflammation och tandförlust.

Måste jag ta bort plack?

Det är avgörande att ta bort plack regelbundet för att bevara en god munhälsa och undvika allvarliga problem som karies och tandköttsinflammation. Plack bildas på tänderna inom 7-12 timmar efter tandborstning och fortsätter att ackumuleras om det inte avlägsnas. Bakterierna i plack använder socker från vår mat för att producera syror som kan erodera tandemaljen och orsaka hål. Långvarig ackumulering av plack kan även irritera tandköttet och leda till tandköttsinflammation, även känd som gingivit.

Vad kan jag göra i förebyggande syfte?

 1. Regelbunden tandborstning: Minst två gånger om dagen och efter måltider.
 2. Använd fluoridtandkräm: Fluorid är avgörande för att stärka tandemaljen och hjälpa till att motverka de syror som produceras av plack.
 3. Approximal rengöring: Använd borstar, stickor eller tandtråd dagligen för att ta bort plack mellan tänderna där din tandborste inte når.
 4. Besök tandläkaren regelbundet: För professionell rengöring och kontroll.

Vad ska jag göra om jag upptäcker plack på mina tänder?

Om du märker att dina tänder har plack, börja med att förbättra din tandvårdsrutin. Om placket kvarstår även efter förbättrad egenvård, boka en tid med din tandläkare eller tandhygienist för en professionell rengöring. Om plack inte behandlas, kan det leda till allvarligare tandproblem.

Behandlingsalternativ mot plack

 • Instruktioner kring munhygien: Tandhygienist kan informera om hur du upprätthåller korrekt munhygien och vad du specifikt bör tänka på.
 • Professionell tandrengöring: En tandhygienist kan avlägsna hårdnat plack.
 • Fluoridbehandlingar: För att stärka tändernas emalj och motståndskraft mot karies.

Tandvårdsrutin och regelbundna tandläkarbesök

En god daglig tandvårdsrutin kombinerat med regelbundna tandläkarbesök är nyckeln till att förebygga plackbildning och upprätthålla en god munhälsa. Regelbunden professionell rengöring kan inte bara förhindra problem, utan även ge tidig diagnos och behandling av uppkomna tillstånd.

 

Plack ska inte stå i vägen för ditt leende. Genom att ta hand om dina tänder varje dag och regelbundet besöka din tandläkare kan du behålla ett friskt och strålande leende. Boka en tid hos någon av våra tandhygienister idag.