Att gå till tandläkaren som gravid - Oral Care

Tandvård

Att gå till tandläkaren som gravid

Att besöka tandläkaren under graviditeten är viktigt för att bibehålla en god munhälsa både för dig och ditt barn. Graviditeten innebär förändringar i kroppen som kan påverka din munhälsa. Denna artikel kommer att ge dig all information du behöver om tandvård under graviditeten.

Tandvård under graviditeten

Under graviditeten genomgår kroppen många förändringar som kan påverka munhälsan. Här är några av de vanligaste problemen och varför det är viktigt att fortsätta besöka tandläkaren regelbundet:

 • Hormonella förändringar: Hormonella förändringar under graviditeten kan öka risken för tandköttsproblem, såsom graviditetsgingivit. Tandköttet kan bli rödare, svullnare och mer benäget att blöda.
 • Ökad risk för karies: Graviditetsillamående och cravings kan leda till ökade sockerintag, vilket ökar risken för karies. Frekvent kräkning kan också leda till erosion av tandemaljen.
 • Fostrets hälsa: Dålig munhälsa hos den gravida kan påverka fostrets utveckling negativt. Infektioner i munnen kan potentiellt leda till för tidig födsel och låg födelsevikt.

Tandvårdsråd för gravida

För att bibehålla en god munhälsa under graviditeten är det viktigt att följa dessa råd:

 • Regelbundna besök: Fortsätt att besöka din tandläkare regelbundet för att övervaka och underhålla din munhälsa. Informera tandläkaren om din graviditet så att de kan anpassa vården efter dina behov.
 • God munhygien: Borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen. Använd en fluortandkräm för att stärka tandemaljen.
 • Hälsosam kost: Begränsa sockerintaget och ät näringsrik mat som stödjer både din och ditt barns hälsa. Undvik snacks mellan måltiderna och drick mycket vatten.
 • Informera tandläkaren: Informera din tandläkare om din graviditet och eventuella medicinska förändringar eller komplikationer. Det är viktigt att tandläkaren är medveten om din situation för att kunna ge bästa möjliga vård.

Behandlingar att undvika som gravid

Under graviditeten är det viktigt att vara försiktig med vissa tandvårdsbehandlingar. Här är några saker att tänka på:

 • Röntgen: Om möjligt, undvik röntgenundersökningar under graviditeten, särskilt under första trimestern. Om en röntgen är absolut nödvändig, kommer tandläkaren att vidta extra försiktighetsåtgärder för att minimera strålningen.
 • Vissa mediciner: Vissa tandläkarmediciner bör undvikas under graviditeten. Diskutera alternativen med din tandläkare för att säkerställa att de läkemedel som används är säkra för både dig och ditt barn.

När ska du kontakta tandläkaren?

Under graviditeten är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella problem med munhälsan. Kontakta din tandläkare omedelbart om du upplever något av följande:

 • Tecken på infektion: Om du upplever smärta, svullnad eller blödning i tandköttet, kontakta din tandläkare omedelbart. Infektioner i munnen kan ha allvarliga konsekvenser om de inte behandlas snabbt.
 • Specifika besvär: Om du har särskilda frågor eller oro angående din munhälsa under graviditeten, tveka inte att rådfråga din tandläkare. Det är bättre att vara försiktig och få professionell rådgivning.

Boka in en tandläkartid under din graviditet

Det är avgörande att upprätthålla god munhälsa under graviditeten genom regelbundna tandläkarbesök, god munhygien och en hälsosam kost. Genom att informera din tandläkare om din graviditet och följa deras råd kan du minska risken för tandproblem. Vid oro över tandvård under graviditeten eller om du upplever tecken på infektion, tveka inte att söka professionell hjälp. Kontakta oss eller boka en tid för allmäntandvård eller tandhygienist.