Krona på tand - Oral Care

Tandimplantat

Krona på tand

En tandkrona är en behandling som kan vara nödvändig när en tand har skadats allvarligt, exempelvis genom karies eller en stor fyllning, och inte längre kan återställas med enklare metoder med god prognos. Kronan fungerar som ett skyddande skal som täcker hela tanden för att återskapa dess styrka, form och funktion. Processen inleds med att tandläkaren slipar ner den skadade tanden för att göra plats för kronan. Därefter tas ett avtryck som skickas till en tandtekniker som tillverkar kronan, vilken slutligen cementeras fast på den förberedda tanden.

Krona på tanden

En tandkrona ersätter tandens yttre del och är utformad för att likna och fungera som en naturlig tand. Det är därför den kallas ”krona”, eftersom den sitter överst på tanden, precis som en kunglig krona. Att sätta en krona på en tand börjar med att tandläkaren bedömer skadan och slipar ner tanden. Därefter tas ett exakt avtryck eller en scanning som används för att tillverka en krona som passar perfekt i munnen och ser ut som en riktig tand.

Material på tandkronan

 • Glaskeram/Porslin: Detta material är mycket uppskattat för sin estetik eftersom det efterliknar en naturlig tands utseende och transparens. Det är ett utmärkt val för dig som vill ha ett resultat som ser naturligt och vackert ut.
 • Oxidkeram: Zirconia är en stark keramförening som är idealisk för både broar och enskilda kronor. Även om det inte ger samma naturliga utseende som glaskeram, erbjuder det ändå en hög styrka och hållbarhet.
 • Metallkeramik: Denna typ av krona har en inre konstruktion av metall som är täckt av keramik eller porslin. Detta ger en stark och flexibel krona, men estetiken kan vara något begränsad jämfört med helkeramiska alternativ.
 • Metall (Guld/Silver): Metallkronor är mycket hållbara och kan tillverkas tunnare än många andra typer. De har en distinkt metallisk färg, vilket kan vara mindre estetiskt tilltalande för vissa.
 • Plastkrona: Även om plastkronor kan se bra ut, är de mindre slitstarka jämfört med andra material. De är dock ofta mer ekonomiska och kan vara ett alternativ för tillfälliga lösningar eller där mindre synlighet krävs.

Nyans och form på tandkronan

 • Färg: Anpassas för att matcha de omgivande tändernas naturliga färg.
 • Form: Designas för att komplettera tandradens utseende och patientens bettfunktion.

För vem lämpar sig en tandkrona?

En tandkrona är lämplig för personer vars tänder har blivit allvarligt skadade eller försvagade. Det kan röra sig om omfattande skador från karies, en tand som behöver återuppbyggas efter en rotfyllning, eller en tand som är sprucken och riskerar ytterligare skada. Kronan skyddar tanden och återskapar dess naturliga funktion och estetik.

Så sätts tandkronan på

 1. Tanden rengörs och förbereds genom att skadas ytor slipas ner.
 2. Ett avtryck eller en scan tas och skickas till en tandtekniker.
 3. En tillfällig krona kan sättas på medan den permanenta kronan tillverkas.
 4. När kronan är klar cementeras den fast på tanden.

Hur länge håller en tandkrona?

Livslängden på en tandkrona varierar men kan vara allt från 5 till 15 år, eller längre, beroende på material, placering i munnen och patientens munhygien. Regelbundna tandläkarbesök för kontroll och underhåll är avgörande för att förlänga en kronas livslängd.

Vad händer om jag inte sätter dit en tandkrona?

Att inte åtgärda en skadad tand med en krona kan leda till ytterligare försvagning och slutligen tandförlust. Det kan också orsaka problem med tuggfunktionen och leda till felbelastning av andra tänder, vilket kan ge upphov till ytterligare tandproblem.

 

Tandkronor för ett komplett och fint leende

Att investera i en tandkrona är ett beslut som inte bara förbättrar ditt leende utan också skyddar och förstärker en skadad tand. Om du tror att en tandkrona kan vara rätt lösning för dig, rekommenderar vi att du bokar in en tid för en konsultation för protetik. Din tandläkare kan ge dig all information du behöver för att göra ett välgrundat beslut. Vi ser fram emot att hjälpa dig att uppnå ett hälsosamt och strålande leende.