Digitala avtryck tandvård - Oral Care

Tandvård

Digitala avtryck tandvård

Inom tandvården har vi länge tagit olika avtryck av tänder och käkar. Det är vanligt att tandläkare tar avtryck när en patient behöver ett tandimplantat exempelvis. Nu har det kommit ny teknik som gör det mycket enklare att göra tandavtryck, nämligen digitala avtryck.

Så gör vi digitala avtryck

Tekniken där vi gör digitala avtryck av tänder och käkar har funnits i många år och har visat sig fungera väldigt bra. När vi tar fram avtryck digital, använder vi en slags scanner. Med den scannar vi av dina tänder och käkar. Utifrån ditt digitala avtryck kan vi sedan ta fram exempelvis tandproteser och implantat.

Skillnaden mellan konventionella avtryck och digitala avtryck

Tidigare har tandläkare alltid gjort avtryck med hjälp av ett plastiskt material i en så kallad avtryckssked.Patienten får sedan bita ner i avtrycksformen och materialet kommer sedan att stelna. Resultatet blir då ett avtryck som kan användas som modell för exempelvis ett implantat eller en tandbrygga.

Den här tekniken har tandvården använt i omkring 100 år. Vilket alltså betyder att vi kan den väldigt väl. Men givetvis finns det nackdelar med metoden, exempelvis kan det vara obekvämt för patienten att ta avtryck på det här sättet.

Vi erbjuder digitala avtryck gällande tandvård, vilket alltså är mycket smidigare för dig som patient. Det ger oss dessutom mycket bra förutsättningar för att du ska få implantat och broar som passar perfekt.

Fördelar med digitala avtryck tandvård

Det finns flera fördelar med digitala avtryck i jämförelse med att använda en avtryckssked. Bland annat är det mycket bekvämare för dig som patient att få dina tänder scannade. Dessutom är digitala avtryck mycket mer miljövänliga. Det eftersom ingen avtrycksmassa eller avtryckssked behövs och filerna med dina avtryck kan enkelt skickas digitalt istället för med post.

När vi scannar dina tänder får vi även en digital precision som är mycket mer exakt än när vi gör avtryck med en avtryckssked. Det innebär att risken för omtagning minskar avsevärt.

För dig med tandvårdsrädsla kan det vara mindre obehagligt att göra dina avtryck digitalt. Många kan tycka att det jobbigt att göra avtryck på konventionellt vis. Bland annat eftersom du måste ha avtrycksskeden i munnen ganska länge i väntan på att massan ska stelna ordentligt och ibland kan det rinna från skeden.

När behöver du göra tandavtryck?

Du som har förlorat en tand och vill ersätta den med ett tandimplantat eller en tandbrygga behöver göra ett tandavtryck. Samma sak gäller om du också behöver en tandprotes. Andra tillfällen när du behöver göra tandavtryck kan vara om du är i behov en bettskena eller snarkskena. Alternativt en plastskena för hemmablekning av dina tänder.

Modern tandvård

Utvecklingen av teknik och metoder inom tandvård går ständigt framåt. Just digitala avtryck inom tandvården är ett stort och betydande framsteg. Vi tycker givetvis att det är otroligt viktigt att ge dig tandvård som är modern och håller högsta kvalitet. Därför är vi noga med att hålla oss uppdaterade om forskning och ny teknik.

Hos oss på Oral Care är självklart alla tandläkare legitimerade. För oss är det av stor betydelse att du känner dig trygg och alltid får den bästa tandvården.