Vit fläck på tanden - Oral Care

Tandvård

Vit fläck på tanden

Om du har fått en vit fläck på tanden är det naturligt att det väcker frågor. Orsaken till vita fläckar på tänderna varierar, och det finns olika faktorer som kan leda till detta symptom. Det första du bör göra är att boka en tid för en undersökning. Då kan tandläkaren undersöka din fläck eller dina fläckar för att fastställa vad som orsakar dem.

Orsak till vit fläck på tanden

När du upptäcker en vit fläck på tanden kan du boka en tid för allmäntandvård hos oss på Oral Care. Ibland är små vita fläckar början till karies. Genom att undersöka det i god tid kan du undvika utvecklingen av karies. Initial kariesutveckling kan dessutom stoppas eller behandlas genom att stärka och remineralisera den skadade tandvävnaden med hjälp av god munvård och fluorbehandling.

En annan vanlig orsak till att du får vita fläckar på tänderna är att du har en så kallad mineraliseringsstörning. Det innebär att tanden har lägre densitet än den borde. Störningen påverkar tandemaljen och fläckarna kan både vara stora och små, samt att de inte alltid är vita. Vid en kraftig störning kan de vita fläckarna även ge upphov till ilningar och obehag.

Din vita fläck på tanden kan även bero på ett trauma från barndomen, till exempel om du ramlat och slagit i din tand som barn. Även personer som haft tandställning kan få vita fläckar på grund av svårigheter att hålla tänderna rena.

Ytterligare ett alternativ som kan ge en vit fläck på tanden är fluoros. Det är ett tillstånd som uppstår till följd av för högt fluorintag under en lång period. Särskilt små barn ska bara inta en begränsad mängd fluor och den här typen av vita fläckar uppstår därför främst i yngre år. Anledningen är att fluor lagras i våra tänder och därefter ger upphov till vita fläckar.

Behandling för vit fläck på tanden

Det är inte alltid det finns en behandling för dig som har vita fläckar på dina tänder. En tandblekning kommer inte att få bort fläckarna, även om de kan bli mindre synliga när resten av tänderna blir ljusare. När tandblekningen avtar kommer fläckarna dock att bli lika synliga igen.

Hur du kan behandla fläckarna är någonting du bör diskutera med din tandläkare. Det är bara när orsaken är fastställd som behandlingar kan diskuteras.

Ett annat sätt att få de vita fläckarna att inte synas är genom att sätta på skalfasader. Då sätter tandläkaren en tunn fasad över din tand, vilken oftast är tillverkad av porslin.

Det går att förebygga vita fläckar på barns tänder genom att använda den rekommenderade mängden fluortandkräm när man borstar deras tänder.