Tandimplantat steg för steg - Oral Care

Tandimplantat

Tandimplantat steg för steg

Behöver du ersätta en eller flera tänder och vill ha ett så naturligt, estetiskt och hållbart resultat som möjligt? Då kan tandimplantat vara det rätta alternativet för dig. Vi förklarar steg för steg hur det går till – från undersökning till ett nytt leende och vad du behöver tänka på efteråt.

Så funkar det med tandimplantat

Tandimplantat kräver ett operativt ingrepp och själva implantatet består lite förenklat av en titanskruv och en krona. Tandläkaren opererar in titanskruven i ditt käkben, vilken kommer fungera som en tandrot. Efter att skruven vuxit fast i vävnaden och läkt ordentligt så skruvar eller cementerar tandläkaren på en tandkrona.

Resultat – som riktiga tänder

Resultatet av tandimplantat blir mycket naturligt och det är svårt för andra att se att du har implantat – de ser helt enkelt ut som dina riktiga tänder. Detta är också en välbeprövad och långsiktig lösning som ofta håller livet ut.

Tandimplantat steg för steg

Här följer en sammanfattning av hur operationen går till.

1: Undersökning hos tandläkare

Allt börjar med en grundlig konsultation, undersökning och röntgen hos din tandläkare.

Faktorer som påverkar om tandimplantat är en bra lösning för just dig är bland annat:

  • Hur ditt käkben ser ut
  • Din munhygien

En god munhygien är A och O både före och efter du fått tandimplantat eftersom det annars kan skapa infektioner.

Om tandläkaren bedömer att implantat är lämpligt för dig men du har en pågående infektion så behöver du behandla den först.

2: Operationen – en titanskruv sätts in

Under lokalbedövning opererar tandläkaren in titanskruven i käkbenet. Operationen tar ca 1–2 timmar. Du känner ingen smärta och får gå hem samma dag. Efter operationen behöver man smärtstillande då det gör ont när bedövningen släpper.

Ibland behöver tandläkaren göra ytterligare ett ingrepp för att förbereda för kronan. Det är ett mindre ingrepp och sker i så fall när skruven läkt fast ordentligt.

Temporär tandprotes efter operationen:

I samband med operationen blir du erbjuden en löstagbar tandprotes eller liknande alternativ. Har du endast ett implantat kan tandläkaren ibland skruva på tandkronan direkt vid operationen.

3: Läkningsprocess – implantatet fäster

Efter operationen och innan tandkronan kommer på plats behöver titanskruven fästa i vävnaden och läka. Hur lång tid läkningen tar varierar, men vanligtvis tar det 2-6 månader. Under denna fas tar tandläkaren också bort stygnen och kontrollerar att allt läker som det ska.

4: Avtryck och nya tänder

När titanskruven har läkt får du göra ett avtryck av käke och implantat. Avtrycket använder tandteknikern som modell för att tillverka dina nya tandkronor så att de passar just din mun och dina övriga tänders utseende.

Efter ca 2–4 veckor är dina kronor klara att skruvas eller cementeras på implantaten. Därefter kan du äta, le och prata som vanligt!

5: Eftervård och kontroll

Efter att du fått dina nya tänder är det mycket viktigt att du håller efter dem och rengör noggrant. Du behöver också känna efter så att tandkronorna sitter bra och stabilt.

Tandläkaren kallar dig på efterkontroller för att följa upp så att allt ser bra ut.