Parodontit  - Oral Care

Tandlossning

Parodontit 

Parodontit, ofta känd som tandlossning, är en allvarlig tandköttssjukdom som, om den lämnas obehandlad, kan leda till tandförlust. Parodontit påverkar de vävnader som stöder dina tänder. Tillståndet karaktäriseras av inflammation och infektion i tandköttet som gradvis förstör de stödjande strukturerna, inklusive käkbenet.

Orsaker bakom parodontit 

Huvudorsaken till parodontit är plackansamling. Plack är en klibbig, färglös biofilm av bakterier som kontinuerligt bildas på tänderna. Om placken inte avlägsnas genom regelbunden borstning och tandtråd kan den härda till tandsten, vilket ytterligare förvärrar inflammationen i tandköttet. 

Symtom på parodontit 

  • Blödande tandkött: Ofta det första tecknet, särskilt under tandborstning. 
  • Svullet och rött tandkött: Tandköttet kan bli ömt och inflammerat. 
  • Dålig andedräkt: Orsakad av bakterierna i plack och tandsten. 
  • Tandköttsfickor: Djupare fickor mellan tandkött och tänder är ett tecken på avancerad sjukdom. 

 Konsekvenser av att inte behandla parodontit 

Om du inte behandlar parodontit kan det leda till irreversibel skada på tandköttet, benförlust, och till sist tandförlust. Det kan också öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. 

Gingivit och parodontit 

Gingivit är det tidigare stadiet och kännetecknas av inflammation i tandköttet. Symtom inkluderar ofta rött, svullet tandkött som blöder lätt vid borstning eller tandtrådsanvändning. Lyckligtvis är gingivit reversibelt med noggrann munhygien och professionell tandvård. Om gingivit inte behandlas, kan det utvecklas till parodontit, som är det allvarligare tillståndet där inflammation och infektion sprider sig till benet och stödjevävnaderna som håller tänderna på plats. Parodontit kräver omfattande behandling för att hantera och kontrollera sjukdomsprocessen och för att försöka rädda de drabbade tänderna. 

Behandla tandlossning steg-för-steg 

  1. Diagnos: Tandläkaren eller tandhygienisten tar röntgenbilder för att bedöma omfattningen av benförlusten runt tänderna. Därefter mäts djupet på tandköttsfickorna runt tänderna. Blödning i tandköttet och fickor som är 4 mm eller djupare indikerar inflammation/sjukdom. Eventuell rörlighet i tänderna dokumenteras, vilket är ett tecken på sjukdom. 
  2. Professionell rengöring: Tandhygienisten avlägsnar bakterier och tandsten från tandköttsfickorna. Denna rengöring är avgörande eftersom tandtråd och tandborste inte kan nå de djupa fickorna. 
  3. Uppföljning och utvärdering: Efter den initiala rengöringen görs uppföljningar för att bedöma tandköttets svar på behandlingen och för att säkerställa att läkningsprocessen fortskrider som den ska. 
  4. Kirurgisk behandling vid behov: För patienter med mycket djupa tandköttsfickor, omkring 10 mm, kan en operation bli nödvändig. Detta involverar att tandköttet försiktigt fälls upp för att ge bättre åtkomst till de drabbade områdena. I vissa fall läggs benersättningsmaterial till för att ersätta den stora benförlusten och främja en bättre läkning. Efter operationen är patientens motivation och förmåga att upprätthålla god munhygien avgörande för en framgångsrik läkning. 

Egenvård 

Det är viktigt att understryka att även om professionell tandvård är avgörande för att hantera tandlossning, spelar patientens egen dagliga munvård en nyckelroll i både förebyggande och behandlingsprocessen. Regelbunden borstning, användning av tandtråd, och regelbundna besök hos tandläkaren är avgörande för att upprätthålla resultatet av behandlingen och förhindra framtida tandlossning. 

Behandla parodontit hos Oral Care 

För att skydda din munhälsa är det viktigt att agera vid de första tecknen på tandköttssjukdom. Genom att upprätthålla god munhygien och söka professionell vård när det behövs, kan du förhindra de allvarliga konsekvenserna av parodontit. Boka en tid hos oss för att behandla tandlossning. Din munhälsa är vår prioritet, och vi är här för att hjälpa dig att upprätthålla ett hälsosamt leende.