Ilningar i tänderna - Oral Care

Tandvård

Ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna uppstår när det underliggande dentinet, ett lager under tandens skyddande emalj, blir exponerat. Detta leder till att tänderna reagerar starkare på temperaturförändringar, olika substanser eller till och med beröring. Intensiteten och frekvensen av dessa ilningar kan skilja sig åt, och problemet kan innefatta både enskilda tänder och flera samtidigt. Vi förstår att ilningar kan vara både obehagligt och besvärligt, och det är inte något du ska behöva uthärda i onödan. Olika orsaker kan ligga bakom ilningarna, och det finns behandlingsalternativ för att återställa och skydda tandhälsan.

Hur känns ilningar i tänderna?

  • En skarp och kortvarig smärta vid intag av kall eller varm mat och dryck.
  • En pulserande känsla vid kontakt med söta eller sura livsmedel.
  • Obehag eller smärta vid borstning eller tandtrådsanvändning.
  • En plötslig, skarp smärta utan uppenbar anledning.

När bör jag söka tandvård?

Det är viktigt att söka tandvård om ilningarna i tänderna är ihållande, förvärras, eller påverkar din förmåga att utföra dagliga aktiviteter som att äta och dricka. Kontakta oss för en undersökning så att vi kan identifiera orsaken till ilningarna och rekommendera lämplig behandling.

Ilningar i tänderna: Orsaker och behandling

Ilningar i tänderna kan bero på många orsaker, men det finns behandlingar som kan lindra obehaget och skydda dina tänder.

Tanderosion orsakad av sur mat och dryck

Sur mat och dryck, som läsk och citrusfrukter, kan erodera emaljen och blotta dentinet. Detta kan leda till ökad känslighet då skyddande yttre skikt försvagas.

Behandling: Använd tandkräm för känsliga tänder och begränsa intaget av sura livsmedel och drycker. Behandling med fluorlack kan också stärka emaljen och minska känsligheten.

Tandgnissling

Tandgnissling, ofta orsakad av stress eller dålig bettställning, kan leda till slitage på tänderna och exponera dentinet.

Behandling: En bettskena kan användas för att skydda tänderna från ytterligare slitage.

Tillbakadraget tandkött

Tandköttsrecession, där tandköttet drar sig tillbaka och exponerar tandens rötter, kan vara resultatet av hård tandborstning eller tandköttsinflammation och resulterar i blottande och oskyddade tandhalsar som kan ila.

Behandling: Mjuka tandborstar och rätt borstteknik kan förhindra ytterligare recession. Tandläkare kan också erbjuda behandlingar som skyddar de exponerade rotområdena och minskar känsligheten.

Sprickor i tänderna

Små sprickor i tänderna kan utvecklas med tiden på grund av tryck från tuggning eller en olycka. Dessa sprickor kan göra att tänderna blir mer känsliga för temperaturförändringar och andra stimuli.

Behandling: En tandläkare bedömer sprickans omfattning och rekommendera lämplig behandling, som en fyllning eller krona, för att skydda tanden och minska känsligheten.

Tandblekning

Blekningsmedel kan tränga igenom emaljen och potentiellt irritera dentinet, vilket kan leda till ilningar eller ökad känslighet i tänderna.

Behandling: För att säkerställa en trygg och effektiv tandblekning är det bäst att genomgå proceduren under ledning av en tandläkare. Professionell vägledning och användning av specifikt anpassade produkter för känsliga tänder minimerar risken för komplikationer.

Hantera ilningar i tänderna

För att hantera ilningar i tänderna och förhindra framtida problem, rekommenderar vi regelbunden borstning med tandkräm för känsliga tänder, användning av tandtråd och munskölj.

 

Om du upplever ilningar rekommenderas det att du söker professionell hjälp för att få en korrekt diagnos och behandling inom allmäntandvård. Kontakta din närmaste Oral Care klinik genom att ringa eller boka en tid.