Barns tänder - Oral Care

Barn- och ungdomstandvård

Barns tänder

Att förstå och ta hand om barns tänder är en grundläggande del av att främja god munhälsa och allmän hälsa från en tidig ålder. Genom att ge barnen rätt kunskap och vård lägger vi grunden för en livslång positiv relation till tandvård och en sund munhygien.

Hur tar man hand om barns tänder?

Att ta hand om barns tänder börjar med grundläggande steg som att införa en daglig rutin för tandborstning med fluoridtandkräm två gånger om dagen, begränsa intaget av sockerrika livsmedel och drycker, och se till att barnet regelbundet besöker tandvården. Det är också viktigt att som förälder vara ett gott föredöme när det gäller tandvård.

Tandvård för barn

När det gäller barns tandvård är fokus inte bara på behandling utan främst på förebyggande åtgärder för att hålla vanliga tandvårdsproblem i schack:

  • Plack är en klibbig, färglös film av bakterier som kontinuerligt bildas på tänderna. Föräldrar bör se till att barnen borstar tänderna minst två gånger om dagen med fluoridtandkräm och börjar använda tandtråd när tänderna börjar röra vid varandra.
  • Tandsten: När plack får sitta kvar på tänderna för länge kan det härda och bli till tandsten, en hård avlagring som endast kan tas bort av en tandvårdspersonal. Tandsten bidrar till inflammation i tandköttet och kan leda till ytterligare tandvårdsproblem.
  • Karies (hål i tänderna): Är en av de vanligaste tandvårdsproblemen hos barn. Karies orsakas av syror som produceras när bakterier i placket bryter ner socker i maten vi äter. Vid upptäckt av karies kan behandling i form av fyllningar eller fluorbehandlingar behövas för att återställa tanden och förhindra ytterligare skada.

Att tänka på som förälder

Som förälder spelar du en avgörande roll i att upprätthålla barnens tandhälsa genom att införa goda tandvårdsrutiner hemma, uppmuntra och delta i barnets dagliga tandborstning, samt genom att se till att barnen regelbundet besöker tandvården. Att lära barnen om vikten av god munhygien från en tidig ålder är nyckeln till att förebygga vanliga tandvårdsproblem.

Barns tänders utveckling

Nyfödd till 6 månader: Tänderna börjar bildas under tandköttet i käkbenet. Under denna period är det viktigt att som förälder hålla barnets mun rent, även innan de första tänderna syns.

Från 6 månader till 3 år: Det är vanligt att mjölktänder börjar bryta fram under denna tid. När de första tänderna börjar synas, bör tandborstning introduceras med en liten, mjuk tandborste och en mycket liten mängd fluoridtandkräm. Det är också kritiskt att begränsa barnets intag av söta drycker och snacks för att minska risken för karies.

Från 3 till 6 år: Under dessa år är alla mjölktänder vanligtvis på plats, och det är en relativt lugn period för barnets tandutveckling, förutsatt att det inte finns några bakomliggande hälsoproblem. Fortsätt att uppmuntra och övervaka regelbunden tandborstning med fluoridtandkräm. Det är också en god tid att lära barnet goda kostvanor som kan stödja tandhälsan, inklusive intag av kalciumrika livsmedel.

Från 6 till 12 år: Denna period markerar början på övergången från mjölktänder till permanenta tänder, där de permanenta tänderna gradvis ersätter mjölktänderna. Se till att ditt barn fortsätter med goda borstningsvanor med fluoridtandkräm. Det är också en viktig period för att upprätthålla regelbundna tandläkarbesök för att övervaka tandutvecklingen och tidigt identifiera eventuella tandproblem.

12 år och uppåt: De flesta permanenta tänder har kommit fram, inklusive visdomständerna som kan dyka upp i sena tonåren eller tidiga 20-åren. Här är det viktigt att uppmuntra till fortsatt god munhygien och regelbundna tandläkarbesök för att hålla koll på tändernas utveckling och eventuella visdomständer som kan behöva dras ut. Det är också en kritisk tid för att förstärka vikten av att undvika tobak, alkohol och andra beteenden som kan skada tänderna.

Kostnad för barntandvård

I Sverige är tandvården avgiftsfri till och med 23 års ålder. Detta innebär att alla barn och unga vuxna har rätt till kostnadsfri tandvård, vilket inkluderar både förebyggande vård och behandling av tandrelaterade problem.

Barntandvård hos oss

Vi vill ge barn den bästa möjliga starten för en livslång god munhälsa. Genom att erbjuda barn- och ungdomstandvård strävar vi efter att skapa en positiv upplevelse för både barn och föräldrar. Kontakta oss för mer information om barntandvård och hur du kan lista ditt barn hos oss.