Vilken bettskena är bäst? - Oral Care

Bettskena

Vilken bettskena är bäst?

Det finns en hel uppsjö av olika typer av bettskenor. Detta eftersom det finns så många olika anledningar till att vi behöver dem. Du kanske gnisslar tänder eller så spänner du käkarna när du sover.

Hur fungerar en bettskena

En bettskena ser ut som en ram till dina tänder. Varje skena är unik, den är nämligen gjuten efter just dina tänder. Materialet kan vara både hård och mjuk plast beroende på varför du behöver din skena till.

Det kan kännas lite obehagligt till en början i munnen men det går snabbt över. Skenan är till för att skydda dina tänder främst under natten mot överbelastning eller skador från gnisslande tänder.

Anledningar till att du kan behöva en bettskena

Den absolut vanligaste anledningen till att du kan behöva en bettskena är att du gnisslar tänder. Det här kan förekomma i många olika former och det kan orsaka stor skada på tänderna. Dessutom kan du uppleva andra symptom på tandgnissling, som huvudvärk eller ömma käkar.

En bettskena i plast är en enkel lösning när du gnisslar tänder. Den skyddar dem och tillsammans med din tandläkare kan du göra övningar för att minska eller helt bli fri från tandgnissling.

En annan anledning är att du behöver ett tandskydd när du idrottar. Du slipper på så vis riskera att skada dina tänder när du tränar eller tävlar.

Sist men inte minst kan du även använda en typ av bettskena för att justera dina tänder. Antingen tillsammans med en tandställning eller utan. Det här är dock helt estetiskt och påverkar bara hur dina tänder ser ut.

Orsaker till tandgnissling

De allra flesta av oss gnisslar tänder under åtminstone någon period i våra liv. Det är ofta ett tecken på stress men det behöver inte vara hämmande för hälsan. Men ibland går det lite längre än så. Vi spänner käkarna, tuggar eller gnider tänderna mot varandra även när vi sover. Det leder till att vi vaknar med huvudvärk, ömma käkar eller ont i öronen.

Vi rekommenderar generellt en hård bettskena vid tandgnissling eller tandpressning, detta då en mjuk skena lätt går sönder efter ett tag.

När behöver jag en bettskena?

Om du har ihållande huvudvärk, ont i käkarna eller munnen, har ont i öron eller nacke men ingenting verkar vara fel, kan det vara läge att överväga en bettskena. Trycket som byggs upp av att dina käkar är spända länge kan orsaka stor smärta. Ibland kan det även misstolkas som bihåleinflammation eftersom de kan bli påverkade av att du gnisslar tänder.

I andra fall kan det vara din omgivning som blir mer påverkad än du själv. Du kanske håller din partner vaken om natten. Ljudet från tänder som gnids samman kan nämligen vara påtagligt och störande för andra i din närhet.

Vilken skena ska jag välja?

När det är fastställt att du behöver en bettskena kommer din tandläkare att göra en avgjutning  så att den passar perfekt. Materialet i skenan är slutligen baserat på ditt behov. På Oral Care hjälper vi dig med alla detaljer kring införskaffandet av en effektiv och bekväm bettskena.