Tandlossning symptom - Oral Care

Tandlossning

Tandlossning symptom

Tandlossning, parodontit, är en mycket vanlig infektionssjukdom. Den grundar sig i en inflammation i tandköttet (gingivit). Tandlossning inträffar när sjukdomen sprider sig ner i vävnaden och bildar djupa tandköttsfickor. Benet runt tänderna bryts ned och tändernas fäste förstörs. Sjukdomen utvecklas långsamt, därför kan det vara svårt att vara uppmärksam på symptomen. Tandköttsinflammation (gingivit) kännetecknas av ömt och blödande tandkött vid tandborstning.

I det här stadiet kan du själv bota inflammationen genom att noggrant borsta tänderna och använda tandtråd/mellanrumsborstar. Det är viktigt att du trots ömhet och blödande tandkött fortsätter att borsta noggrant. Inom ett par veckor har inflammationen oftast läkt ut. Vid rökning och snusning kan det vara svårare att upptäcka tandlossning då nikotinet gör att blodkärlen drar ihop sig. Det första tecknet på tandköttssjukdom, dvs blödande tandkött, kommer därför inte att märkas av.

Tandlossning Symptom

Det är viktigt att vara uppmärksam så att man kan börja behandlingen i ett så tidigt skede som möjligt. Var uppmärksam på tandsten och tandköttsinflammation. Ett friskt tandkött är ljusrosa, sitter tajt, nära tänderna och har en ojämn yta, som ett apelsinskal. Ett friskt tandkött blöder inte vid borstning eller användning av tandtråd.

När ska du söka vård?

Att veta när du ska söka vård kan vara svårt när du har milda symtom. Tandläkaren kan däremot ofta upptäcka tidiga tecken på tandlossning vid en rutinkontroll. Skulle du märka av det du läst om ovan, bör du boka tid hos din tandläkare.

Du ska helst undvika att lindra eller behandla eventuella symptom själv. Trots att det finns huskurer som sägs lindra tandköttsinflammation och förhindra tandlossning. Det finns enligt tandläkarna inga direkta bevis för att någon av kurerna fungerar. Experimentera därför inte hemma själv, utan ta hjälp av experter i stället. Uppsök din tandläkare om du upplever symptom, fortsätt också att borsta tänderna noggrant två gånger dagligen och använd tandtråd eller mellanrumsborstar.

Vad kan förhindra framtida symtom?

Borsta dina tänder dagligen och använd också gärna bakteriedödande munskölj. Du kan också kontrollera tandköttet dagligen för att upptäcka eventuella inflammationer i tid. Ju tidigare du upptäcker symptomen desto lättare är det att förhindra tandlossningen. Det är betydligt svårare att förhindra tandlossning om du inte känner av några problem och symptom som kan leda till tandlossning. Besök därför din tandläkare/tandhygienist regelbundet.

 

Tandlossning symptom

  • Blödande tandkött
  • Dålig andedräkt
  • Rött och svullet tandkött
  • Tandköttet drar sig uppåt