Tandblekning tandläkare - Oral Care

Tandblekning

Tandblekning tandläkare

Det finns flera sätt att bleka tänderna på. För ett varaktigt resultat är det lämpligast att göra detta på en tandläkarklinik. Du får professionell rådgivning och behandling med godkända preparat. Vid tandblekning används en blekande gel som läggs på tänderna, ibland i kombination med ljusbehandling eller laser.

Varför bleka tänderna?

De flesta skulle nog säga att det känns bra att ha ett vitt och fräscht leende. Tänderna blir missfärgade både med åldern och av starka färgämnen från mat, dryck och tobak. I de allra flesta fall går det att bleka missfärgningarna. Resultatet beror bland annat på vilken ursprungsfärg tanden hade och hur länge missfärgningarna funnits.

Hur går tandblekning till?

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att du rådgör med din tandläkare. En tandblekning hos tandläkare utförs antingen direkt under ett besök hos tandkliniken eller genom hemmabehandling. Blek helst inte tänderna om du röker eller snusar eftersom blekmedlet kan förstärka befintliga skador du kan ha i munhålan. Du ska heller inte bleka tänderna om du är gravid eller ammar eftersom det är oklart hur medlet påverkar barnet eller fostret.

Förberedelser innan behandlingen

Först och främst behöver eventuella hål vara lagade och all tandsten borttagen. Det är också viktigt att du håller en bra munhygien. Eventuellt behöver du byta ut fyllningar för att matcha dina tänders nya färg, men detta gör du lämpligast efter behandlingen.

Blekning på plats hos tandläkare

Att göra tandblekning hos tandläkare tar ungefär en timme. Tandläkaren applicerar blekningsgelén på tänderna och lyser därefter på tänderna med en UV-lampa. Tandblekning på klinik ger kvickt resultat, men resultatet kan avta lite snabbare jämfört med hemmablekning. Beroende på hur nöjda du och din tandläkare är med resultatet kan du behöva upprepa behandlingen en till två gånger.

Få med blekningskit hem

Här får du en plastskena av tandläkaren som är gjord efter avtryck av dina tänder. Hemma fyller du plastskenan med blekningsgel. Ofta sover man med plastskenan och blekningsgelén eftersom det kan bli väldigt mycket saliv i munnen vilket kan upplevas som obehagligt. Beroende på hur missfärgade dina tänder är kan du behöva behandla mellan några dagar upp till två veckor.

Efter blekningen

När du bleker tänderna kan tandköttet bli irriterat på grund av de starka preparaten. Om skenan är korrekt gjord ska detta dock inte behöva ske. I så fall bör du göra uppehåll någon dag tills tandköttet har läkt. Rådfråga din tandläkarklinik om du känner dig osäker.

Det är också vanligt att du upplever ilningar i tandhalsarna efter behandlingen, men dessa besvär brukar avta relativt snabbt. Tänk på att inte äta eller dricka något med starka färger, exempelvis rött vin eller blåbär, under behandling och några dagar därefter. Efter en tandblekning brukar du behöva behandla tänderna med fluor för att stärka emaljen på tänderna.

Hur bra blir resultatet?

En behandling med blekning håller oftast ett till tre år. Den största och mest avgörande faktorn till hur länge din tandblekning håller är de yttre faktorerna. Dina mat- och dryckesvanor samt hur du väl du sköter din tandhygien.

Hur ofta du kan bleka tänderna

Ännu finns inga undersökningar som visar hur upprepade blekningar påverkar tänderna. Så länge behandlingen utförs på rätt sätt utan alltför starka medel verkar det inte finnas några hälsorisker att bleka tänderna igen, när du tycker tänderna förlorat sin fräschör.