Har du symtom på sömnapné? - Oral Care

Snarkskena

Har du symtom på sömnapné?

Sömnapné är en allvarlig sömnstörning som kan påverka din hälsa på många sätt. Det är viktigt att känna igen de vanliga symtomen på sömnapné för att kunna få rätt diagnos och behandling. Nedan går vi igenom olika symtom och hur man kan behandla denna sömnstörning med hjälp av bland annat snarkskena.

Vad är sömnapné? 

Sömnapné är en allvarlig, men relativt vanlig, sömnstörning där andningen upphör under korta perioder när du sover. Det finns olika typer av sömnapné, men den vanligaste är obstruktiv sömnapné som uppstår när halsens muskler och tunga slappnar av och blockerar luftvägarna under sömnen. 

Symtom på sömnapné 

Symtomen på sömnapné kan ofta förbises, även om de vanligtvis har en betydande påverkan på en persons livskvalitet. De vanligaste symtomen inkluderar: 

  • Höga snarkningar: Ett av de mest påtagliga tecknen på möjlig sömnapné. Snarkningarna kan vara så kraftiga att de stör både din och din partners sömn. 
  • Upprepade andningsuppehåll: Dessa uppehåll, där andningen plötsligt stannar och sedan återupptas under sömn, kan vara oroande och upptäcks vanligtvis av en partner. 
  • Överdriven trötthet under dagen: Om du känner dig extremt trött under dagen, trots tillräcklig nattlig sömn, kan det vara en indikation på sömnapné. 
  • Morgonhuvudvärk: En ihållande huvudvärk på morgonen kan vara ett resultat av dålig sömnkvalitet och andningsuppehåll under natten. 
  • Svårigheter att koncentrera sig: Minskad förmåga att fokusera och koncentrera sig kan vara en konsekvens av sömnapné, vilket påverkar din dagliga produktivitet och livskvalitet. 

Att vara medveten om dessa tecken är viktigt för att söka tidig diagnos och få rätt behandling. 

Orsaker till sömnapné 

Orsakerna till sömnapné kan variera, men vanliga faktorer inkluderar övervikt, åldrande, rökning, alkoholkonsumtion, och i vissa fall genetik. Det är viktigt att förstå att munhälsan också kan spela en viktig roll. Exempelvis kan problem med käkens position eller stora halsmandlar bidra till hinder i luftvägarna. 

Genomgå en utredning av dina besvär 

Sömnapné kan ha allvarliga hälsokonsekvenser om den inte behandlas. Så ta dina symtom på allvar och sök professionell hjälp för att säkerställa en god natts sömn och bättre hälsa. Rådfråga en läkare och håll en sömnjournal för att spåra dina symtom. Din läkare kan bland annat föreslå att du genomgår en sömnstudie på ett sömnlaboratorium för att bekräfta diagnosen. Behandlingen kan inkludera livsstilsförändringar, CPAP-maskin, tandläkaranpassade snarkskenor eller kirurgi, beroende på ditt behov.  

Vad är snarkskena och hur kan den hjälpa vid sömnapné? 

Snarkskena har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för dem som lider av sömnapné och dess besvärliga symtom. En snarkskena är en individuellt anpassad bettskena som utformas för att hålla underkäken i en framåtposition under natten. Genom att göra detta bidrar den till att förhindra sammanfallande av luftvägarna och minska risken för andningsuppehåll. Denna skräddarsydda lösning säkerställer maximal komfort och effektivitet, och kan erbjudas efter att patienten har genomgått en noggrann utredning hos både tandläkare och sjukvård. Besök vår hemsida för att lära dig mer om sömnapné eller för att boka tid.