Snarkskena - Oral Care

Bettskena

Snarkskena

Snarkar du, eller påverkar det någon i din närhet? Att snarka är inte ovanligt och beror ofta på att svalget är för trångt. I sådant fall kan en snarkskena eller apnéskena vara bra för dig. Skenan sätter käkarna i en position som hindrar din tunga från att falla bakåt och frigör andningsvägarna. Det är bra för kroppen eftersom den annars blir utsatt för onödig stress under natten.

Användning av snarkskena

Det kan kännas obekvämt och spänna i tänderna när din snarkskena är ny. Du kan även i början känna dig torr i munnen eller ha en högre salivproduktion än vanligt. Inom ett par veckor brukar dessa besvär gå över.

Det är extra noga med en god munhygien vid användning av snarkskena. Eftersom bakterier kan samlas och växa i skenan vilket kan påverka munhälsan. Därför är det viktigt att du borstar tänderna ordentligt innan du sätter in skenan i munnen samt rengör skenan efter användning. Du behöver också ta bra hand om din skena för att den ska behålla sin passform och fortsätta fungera som den ska.

Snarkskena mot gnisslande tänder

Bortsett från att vissa upplever obehag i början av behandlingen så har det flesta god hjälp av sin snarkskena. Utöver att det frigör luftvägarna så kan en snarkskena också skydda mot det slitage tandgnisslande leder till. När tänderna gnids mot varandra skapas friktion vilket långsamt bryter ned dem. Snarkskenan fungerar då som ett skyddande lager mellan tänderna och absorberar den kraft som annars påverkar tänderna.

Få bättre sömn

Snarkningar och andningsuppehåll under natten påverkar sömnen. I vissa fall för att du får en knuff i ryggen av din sambo och i andra för att du vaknar av dig själv. Återhämtning är väldigt viktigt för vår hälsa och den viktigaste återhämtningen får vi under natten.

Om kroppen däremot kämpar för att få luft eller konstant spänner käkarna påverkar det sömnens kvalitet negativt. En snarkskena underlättar din andning vilket ger en bättre sömn under natten samt ökar chansen för att du vaknar utvilad.

Snarkskenans placering och storlek

Om du vänder dig till en tandläkare för att få hjälp med snarkskena så får du en snarkskena som sitter på överkäken. Vi rekommenderar att man tar fram sin snarkskena via en tandläkare eftersom passformen är av stor vikt. Det är nämligen viktigt att skenan sitter rätt då risken att den gör ont och orsakar problem minskar.

När bör man skaffa en skena?

Människor i alla åldrar kan utveckla andningsbesvär under nätterna. Om du eller någon du känner frekvent vaknar om nätterna eller inte känner sig utvilad på morgonen bör du undersöka det. Det kan vara på grund av andningsuppehåll eller snarkningar under natten vilket i sådant fall behöver behandlas. Kontakta din tandläkare eller en annan vårdgivare för att få rådgivning och hjälp med dina besvär.