Skalfasader nackdelar - Oral Care

Skalfasader

Skalfasader nackdelar

Om du är missnöjd med utseendet på dina tänder kan du välja att korrigera det med hjälp av en tandställning eller så kallade skalfasader. Skalfasader är tunna tandfärgade skal tillverkade av porslin eller kompositmaterial. Dessa blir i sin tur applicerade utanpå dina tänder för att dölja eventuella skavanker. Det finns dock nackdelar med skalfasader som man bör vara medveten om.

En effektiv metod

Att rätta till tänder med hjälp av skalfasader är en effektiv och snabb metod. Tänderna får ett nytt ytskikt som döljer sprickor och missfärgningar. Vilken behandling som ger bäst resultat skiljer sig från individ till individ och ens egna förutsättningar för de olika behandlingarna.

Skalfasader nackdelar

Trots att metoden är effektiv har skalfasader nackdelar. En av de främsta nackdelarna är att metoden inte går att ångra efteråt. Eftersom tänderna behöver slipas före ytskiktet kan fästas finns det alltid en risk att skalfasaderna går sönder om du tuggar på något hårt. Emellertid är detta trots allt ovanligt förekommande men det är bra att veta om att risken finns.

Skulle en sådan situation uppstå behöver du ersätta fasaden med en ny. Det är även möjligt att du genom tandgnissling nöter på dina tänder utan försiktighet. En lösning för att förhindra detta är att använda bettskena under natten. På så sätt skyddar du bättre dina tänder.

Till skillnad från behandling med till exempel tandställning så är skalfasader en permanent åtgärd. Skalfasader nackdelar är att du avverkar frisk tandsubstans och istället skapar ett behandlingsbehov på längre sikt där tänderna kanske ändå är helt friska.

Hur går det till?

Du bokar en tid för en estetisk behandling på någon av Oral Cares kliniker. Du kan också avtala tid för en konsultation där vi berättar mer innan du bestämmer dig.

När du kommer till kliniken första gången går du och tandläkaren igenom vad det är som du vill få åtgärdat. Du får möjlighet att uttrycka dina funderingar, förväntningar och önskemål. Tandläkaren kommer också ta röntgenbilder av och fotografera dina tänder.

När ni ses andra gången slipar tandläkaren ner dina tänder. Det är nödvändigt för att kunna ge plats åt skalfasaden. Därefter tar tandläkaren ett avtryck av tänderna. Eftersom din emalj blir nedslipad kan det också bli nödvändigt att sätta dit provisoriska kronor tills dess att skalfasaden är på plats. Det är för att skydda dina tänder och för att bibehålla den estetiska delen innan salfasaderna är på plats.

Tandblekning

Innan tandläkaren skickar tandavtrycket till ett tandtekniskt laboratorium får du också möjlighet att välja färg. Många kunder väljer att bleka tänderna i samband med att de skaffar en skalfasad. På så vis kan du få en ljusare färg på skalfasaden än originalfärgen på dina tänder. Vill du bleka tänderna måste det ske innan skalfasaden sätts på plats.

När tandteknikern är klar med fasaden blir den skickad till kliniken. Du får då komma tillbaka en tredje gång för att prova fasaden. Om både du och tandläkaren är nöjd med resultatet och skalfasaden passar som den ska sätter tandläkaren skalfasaden på plats och behandlingen är därmed klar. Resultatet blir att du rent estetiskt får ett leende du kan känna dig nöjd med.