Vad är en skalfasad? - Oral Care

Skalfasader

Vad är en skalfasad?

Om man lider av ett estetiskt skönhetsfel i munhålan som exempelvis sprickor, missfärgningar eller snedställningar kan man korrigera detta med hjälp av skalfasader. Det är en av många andra olika skönhetsbehandlingar för just munnen. Tanden slipas ned först, för att kunna göra plats för den nya fasaden. Tandläkaren tar sedan ett avtryck och tandteknikern framställer själva skalfasaden. Dina nya tänder tillverkas och ska sedan sättas fast på utsidan av dina tänder och ge dig ett lika naturligt utseende som dina riktiga tänder. Den behandlande tandläkaren kan i samrådan med patienten alltså förändra utseendet på tänder och leende utifrån patientens önskemål och förutsättningar.

Olika behandlingar av skalfasader

Det finns två typer av skalfasader och det är helt enkelt materialet som skiljer dem åt. En skalfasad är antingen gjord av komposit som är plast eller av porslin. De används alltså för att förändra utseendet på en tand. Denna behandling är en permanent åtgärd eftersom de cementeras fast på den enskilda tanden vars yta ska förändras. En fasad kan tas fram om endast en tand har behov av att täckas. Det är dock mer vanligt att man behandlar fler tänder för att få fram ett mer jämnt och symmetriskt leende.

Hur länge håller skalfasader?

Hur länge dina fasader håller beror på hur du tar hand om din munhygien. Som alltid skall du vara noga med att borsta tänderna varje dag och hålla munnen ren. Munskölj är bra att använda dagligen då det hjälper att få bort bakterier som samlas i munnen. Tar du hand om din munhälsa så kan en skalfasad av porslin hålla i upp till 25 år.

Hur lång tid tar det att göra skalfasader?

Att framställa skalfasader tar relativt kort tid. Behandlingstiden beror på hur många tänder som skall behandlas samt vilken klinik du valt. Eftersom skalfasader tillverkas på tandtekniska laboratorium så kan leveranstiden variera för behandlingens längd.

Hur går det till?

Vanligtvis vid första besöket så tas bilder och sedan går du igenom dina önskemål tillsammans med din tandläkare. Under andra besöket förbereder din tandläkare dina tänder för att fasaderna skall passa och fästa ordentligt. När detta är gjort så är det bara att vänta på att fasaderna skickas från laboratoriet för att sedan kunna fästas på dina tänder permanent.

Kan man ta bort skalfasader?

Det är ett permanent resultat. Tanden slipas ner en aning för att få fasaden att fästa. Det här gör att tanden inte blir i sitt ursprungliga skick efter ett ingrepp. Det är möjligt att ta bort en fasad men om tandläkaren bänder loss fasaden är risken stor att den förstörs. En annan metod att få loss fasaden, är med hjälp av tandläkarlaser. Då tas cementen bort med vibrationer, vilket är en betydligt snällare metod. Ofta kan man återanvända fasaden igen efter detta.

Skaffa skalfasader och nya tänder

Du har säkert hört mycket om att kändisar använder sig av denna typ av behandling. Priset varierar relativt mycket beroende på hur omfattande behandlingen är samt på vilken klinik man gör den. Kändisar och deras perfekta Hollywood leenden är något som blivit mer populärt de senaste åren.