När får man visdomständer? - Oral Care

Visdomständer

Visdomständer: När får man dem?

Att få problem med sina visdomständer när de växer upp är inget ovanligt besvär. Visdomstanden är den tredje kindtanden som växer upp längst in i munnen och har därför ofta dåligt med plats och kan då orsaka besvär. I denna artikel svarar vi på de vanligaste frågorna kring när visdomständerna växer ut.

när får man visdomständer

När får man visdomständer?

Visdomständerna växer vanligtvis upp någon gång när du är mellan 17-25 år gammal. Vissa människor får visdomständer utan att uppleva några problem alls. Men i många fall växer visdomstanden ut och orsakar problem. Problemen uppstår för att visdomständerna växer upp så pass sent att det sällan finns tillräckligt med plats för dem bakom de andra tänderna. De kan då växa upp snett mot kinden eller in mot tanden bredvid. Beror även på att käken minskat pga evolutionen.

Hur lång tid tar det för visdomständer att växa ut?

Exakt hur lång tid det tar för en visdomstand att bryta fram finns det inget exakt svar på då det varierar från tand till tand och även från individ till individ. Men ofta tar det långt tid för dem att bryta fram.

Får alla ont i sina visdomständer?

Det är inte alla som får besvär med sina visdomständer när de växer ut. Det beror helt på i vilken riktning din tand växer och hur lång tid det tar för den att tränga igenom. En tillfällig irritation i tandköttet runt om tanden uppstår när tänder bryter fram. Därför kan du känna en mer långvarig inflammation när en visdomstand tränger fram om tanderuptionen är långvarig. Besvär som inflammation och karies kan även uppstå även då de växer upp så pass långt in i munnen att de kan vara svåra att rengöra. Om tanden växer snett kan tandköttet täcka halva tanden och även då finns en stor risk för karies eller inflammation i tandköttet. Får du besvär med din visdomstand kan du hos oss på Oral Care alltid få en akuttid inom 24 timmar. Du kan boka din tid online eller ringa oss på 010-48 48 618.

Flyttstädning Helsingborg och Hemstädning Helsingborg