Ilningar i tänderna vid tandblekning - Oral Care

Tandblekning

Ilningar i tänderna vid tandblekning

Tandblekning är en populär metod för att uppnå ett vitare och mer strålande leende. Trots dess effektivitet kan vissa biverkningar, som exempelvis ilningar i tänderna förekomma i samband med blekningen. I denna artikel ger vi dig en djupare förståelse för dessa känsligheter och tips på hur du på bästa sätt kan hantera och förebygga ilningar i tänderna vid tandblekning.

Vad orsakar ilningar i tänderna vid tandblekning? 

Tandblekning kan ibland göra tänderna känsligare. Detta beror på att blekningsprocessen kan öppna upp dentinkanalerna i tänderna vilket leder till en temporär ökad känslighet. Ilningarna uppstår när blekmedlet reagerar och tränger ner i tänderna. Detta är dock vanligt och går oftast över inom 1–2 dygn.  

Individuella skillnader 

Det är viktigt att komma ihåg att känsligheten för ilningar vid tandblekning varierar från person till person. Vissa individer kan vara mer benägna att uppleva dessa biverkningar på grund av faktorer som tidigare tandhälsoproblem, emaljens tjocklek eller generell tandkänslighet. Därför är det viktigt att varje behandlingsplan är personligt anpassad för att säkerställa en bekväm upplevelse. 

Blek inte tänderna för ofta 

För att minimera risken för ilningar är det viktigt att inte genomföra tandblekningsbehandlingar för tätt intill varandra. Det rekommenderas att vänta minst två till tre månader mellan varje behandling. Denna tidslucka ger tänderna möjlighet att återhämta sig och minskar risken för ökad känslighet. En individuell bedömning av din tandläkare kan ge specifika råd anpassade efter dina behov. 

Hantera ilningar efter tandblekning 

Om du upplever ilningar efter tandblekning finns det flera sätt att lindra detta: 

  • Använd tandkräm för känsliga tänder: Dessa kan hjälpa till att blockera ilningar genom att skapa en skyddande barriär över dentinkanalerna. 
  • Undvik extrema temperaturer: Försök att undvika mycket heta eller kalla drycker och matvaror. Du ska även undvika att äta och dricka något med starka färger i upp till några dagar efter tandblekningen. Detta för att förhindra missfärgning. 
  • Munskölj: Stärk emaljen med fluorid efter behandlingen. Munskölj för känsliga tänder kan också bidra till minskat obehag och hjälper till att återställa pH-balansen i munnen. Använd munskölj utan alkohol för att undvika ytterligare irritation. 

Så här förebygger du ilningar i tänderna 

På Oral Care rekommenderar vi följande steg för att minimera risken för ilningar i tänderna: 

  • Välj rätt produkt: Använd produkter som är speciellt utformade för känsliga tänder. Detta kan minska risken för ilningar. 
  • Följ instruktionerna: Överanvänd inte blekningsprodukter och följ alltid tillverkarens instruktioner noggrant för att undvika potentiella skador på tänderna och tandköttet. 
  • Regelbunden munhygien: En god daglig munvårdsrutin, bestående av noggrann tandborstning och användning av tandtråd och munskölj, är avgörande för att minska känsligheten och upprätthålla tandhälsan. 
  • Professionell rådgivning: Låt en tandläkare eller tandhygienist på Oral Care bedöma din lämplighet för tandblekning. 

Sammanfattningsvis kan tandblekning kan vara ett effektivt sätt att förbättra dina tänders utseende, men det är viktigt att vara medveten om eventuella ilningar som kan uppstå. På Oral Care är vi här för att ge dig bästa möjliga tandvård och rådgivning för att säkerställa att din upplevelse är både säker och bekväm. För mer information om tandblekning besök oss på Oral Care eller kontakta din närmaste Oral Care-klinik.