Hur länge håller en tandblekning? - Oral Care

Tandblekning

Hur länge håller en tandblekning?

Att bleka tänderna är idag en vanlig kosmetisk behandling. Med hjälp av tandblekning kan du få betydligt vitare tänder och ofta kan resultatet bli flera nyanser vitare. Något som är viktigt att vara medveten om när du gör en tandblekning är att resultatet inte är permanent. Här nedan förklarar vi mer om vilket resultat du kan förvänta dig av en tandblekning och hur länge en sådan håller.

Så här länge håller din tandblekning

Vid tandblekning använder vi en gelé med väteperoxid för att bleka tänderna. Gelén verkar genom att tränga in i tändernas emalj och effekten blir att fläckar och missfärgningar försvinner. Det aktiva ämnet i gelén bryter helt enkelt ner de ämnen som skapar missfärgningar på tänderna.

I samband med en tandblekning är det många som ställer sig frågan: hur länge håller tandblekning? Det korta svaret här är att det är individuellt. Det beror på faktorer som din kost, hur väl du sköter om din munhygien och andra livsstilsvanor. Drycker som exempelvis kaffe, te och rödvin är sådant som lätt missfärgar tänderna. Därför kan du också lättare få nya missfärgningar om du till exempel dricker många koppar kaffe varje dag.

Effekten av en tandblekning brukar hålla mellan ett och tre år. Eftersom tandblekningen inte skadar dina tänder, går det bra att upprepa behandlingen vid behov.

Tips för att tandblekningen ska hålla längre

Som ovan nämnt kan den mat och dryck som du konsumerar ha en stor inverkan på dina tänders utseende. Det här innebär förstås inte att du ska känna att du måste avstå från att äta eller dricka sådant som du tycker om, av rädsla att det kan missfärga tänderna. Det är fullt möjligt att behålla ett vitt leende, även om du exempelvis dricker kaffe ofta.

Istället är det viktigt att du tänker på att vara extra noga med din munhygien. Att alltid borsta tänderna två gånger om dagen och använda tandtråd samt munskölj varje dag hjälper till med att hålla fläckar och missfärgningar borta.

Ofta tar det tid för missfärgningar att fästa på emaljen. När du är noga med att rengöra tänderna två gånger om dagen hjälper du till att motverka att fläckar uppstår. På så sätt kan du själv aktivt bidra med att din tandblekning håller längre, varpå du slipper upprepa behandlingen lika ofta.

Tandblekning hemma eller på kliniken

En tandblekning kan du göra antingen på plats hos oss på kliniken eller hemma. Båda alternativen är effektiva och säkra sätt att bleka dina tänder på. Du väljer själv vilken behandlingsmetod du föredrar.

Att vara medveten om hur länge tandblekning håller är viktigt när du bestämmer dig för ett behandlingsalternativ. När vår tandvårdspersonal behandlar dig på kliniken får du ett snabbt och effektivt resultat, som oftast håller kortare tid än hemmablekning.

Bleker du dina tänder hemma gör du det i flera omgångar, tills att du uppnått önskat resultat. En hemmablekning tar alltså lite längre tid, men kan ge ett mer långvarigt resultat. På Oral Care finns vi givetvis till hands för att hjälpa dig med valet av behandlingsmetod, så att du kan få den tandblekning som passar bäst för just dig.