Vita tänder - Oral Care

Tandblekning

Vita tänder

Vill du ha vita tänder? Vi vet att ett vackert leende kan spela en stor roll för ditt välbefinnande och självförtroende. Men vad krävs för att få vita tänder och vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga? Hos oss är du i trygga händer för att ta det första steget mot ett strålande och hälsosamt leende.

Tandfärgen varierar

Tändernas naturliga färg varierar från person till person. Färgen på tänderna bestäms av både emaljen, som är det yttersta hårda lagret, och dentinet, det underliggande lagret. Emaljens tjocklek och densitet påverkar hur ljus eller mörk tandens färg framstår, och eftersom emaljen är något genomskinlig, spelar även dentinets färg en roll. Med tiden kan emaljen utsättas för slitage vilket får dentinet att bli mer synligt, och tänderna kan därmed se mörkare eller mer gulaktiga ut.

För att göra missfärgade tänder vita kan de blekas med hjälp av kemikalier som tränger in i emaljen och reagerar med de organiska molekylerna som orsakar missfärgning i dentinet. Genom denna kemiska reaktion bryts de mörka pigmenten ned, vilket resulterar i en ljusare färg på tanden.

Missfärgade tänder

Missfärgning av tänderna kan bero på flera olika faktorer. Yttre missfärgningar kan orsakas av mat och dryck som kaffe, te och rödvin. Även rökning och snusning är vanliga orsaker. Inre missfärgningar kan uppkomma från mediciner, trauma på tanden eller åldersrelaterade förändringar.

Förebygga missfärgningar

Det finns flera steg du kan ta för att förebygga missfärgningar på tänderna:

  • God munhygien: Regelbunden borstning med fluoridtandkräm och användning av tandtråd.
  • Undvik missfärgande mat och dryck: Om möjligt, undvik eller minska intaget av mat och dryck som kan missfärga tänderna.
  • Rökstopp: Att sluta röka eller snusa kan ha en stor positiv effekt på färgen av dina tänder.
  • Regelbundna tandläkarbesök: Professionell rengöring kan ta bort yttre missfärgningar.

Behandling för vitare tänder

  • Tandblekning hemma: Processen börjar med att ta ett avtryck av dina tänder för att skapa skenor som passar perfekt för både över- och underkäken. I dessa skenor applicerar du sedan en blekningsgel som medföljer. Du kan välja att bära skenorna under natten för optimalt resultat, även om vissa föredrar att ha dem under dagen. Resultaten börjar vanligtvis synas efter 3–8 dagar eller nätter av användning.
  • Tandblekning på klinik: Denna metod utförs direkt av en tandläkare som applicerar en blekgel på dina tänder och sedan aktiverar gelen med UV-ljus. Behandlingen tar vanligtvis omkring en timme och ger snabba, effektiva resultat.
  • Tandhygienist: Om missfärgningen till exempel beror på tandstensbeläggning, kan en rengöring hos tandhygienist hjälpa, beroende på vad orsaken är till missfärgningen och vart den är lokaliserad.
  • Kronor eller skalfasader: För tänder som är permanent missfärgade, där tandblekning inte är tillräckligt effektivt, kan kronor eller skalfasader vara en lämplig lösning. Dessa metoder täcker den ursprungliga tanden och ger en helt ny, vit yta.

Kan jag få vita tänder?

De flesta människor kan få vitare tänder, men resultaten kan variera beroende på individens specifika förhållanden och tandhälsa. Det är viktigt att konsultera med en tandläkare för att bedöma vilken metod som är säkrast och mest effektiv för dig.

 

Vita tänder med Oral Care

Önskar du ett vitare leende? Vi har behandlingar för missfärgade eller skadade tänder och kan erbjuda tandblekning både på klinik och hemma, beroende på ditt behov och önskemål.