Tandsprickning - Oral Care

Barn- och ungdomstandvård

Tandsprickning

Tandsprickning är en viktig milstolpe i ett barns utveckling och kan vara en utmaning för både barn och föräldrar. Det är en process där barnets första tänder bryter igenom tandköttet, vilket kan vara både spännande och lite oroligt.

Vad är tandsprickning och hur kan det se ut?

Tandsprickning är processen då ett barns tänder först börjar bryta igenom tandköttet. Detta kan skapa en rad olika symtom och tecken, som ökad salivproduktion, en tendens att bita på hårda föremål och irritation. Tandköttet kan bli rött, svullet och känsligt, och hos vissa barn kan man till och med se ett litet vitt område där tanden är på väg att bryta igenom.

Tandsprickningsprocessen

Ett barn får ofta sina första tänder vid fyra månaders ålder och har vanligtvis alla sina 20 mjölktänder vid två till tre års ålder. Processen tar cirka åtta dagar för varje tand, med fyra dagar före och tre dagar efter att tanden blivit synlig. Tandsprickningen börjar ofta med de två nedre framtänderna, följt av de två övre.

När kan man förvänta sig tandsprickning?

Vanligtvis kan man förvänta sig att tandsprickning börjar runt fyra till sex månaders ålder, men detta kan variera stort från barn till barn. Det är en naturlig del av utvecklingen, och även om det kan vara en utmanande tid, är det en process som alla barn går igenom.

Symtom vid tandsprickning

Varje barn är unikt, och symtomen vid tandsprickning kan variera, men här är några vanliga symtom:

  • Ökad dregling
  • Gnällighet eller irritabilitet
  • En tendens att bita på hårda föremål
  • Rött och svullet tandkött
  • Svårigheter att sova

Smärta vid tandsprickning

Det är vanligt att barn upplever viss smärta eller obehag när tänderna bryter igenom tandköttet. Smärtlindrande medel avsedda för barn, såsom Alvedon, kan användas enligt rekommenderad dos på förpackningen.

Vad kan man göra för att lindra?

Det finns flera sätt att hjälpa ditt barn genom tandsprickningsprocessen:

  • Använd en ren bitring som har kylts ned i kylskåpet.
  • Massera försiktigt barnets tandkött med en ren finger.
  • Erbjud kalla, mjuka livsmedel om barnet äter fast föda.
  • Var närvarande och trösta.

När de första tänderna kommit upp

När ditt barns första tänder har kommit fram, är det dags att börja tänka på tandborstning. Använd en mjuk, liten tandborste och en mycket liten mängd fluortandkräm. Det är viktigt att etablera goda vanor tidigt för att förebygga tandproblem i framtiden.

Behövs tandvård vid tandsprickning?

Vanligtvis krävs ingen särskild tandvård under tandsprickningen, men det är viktigt att gå på ett första tandläkarbesök när barnet fyllt två år för att säkerställa att barnets tänder och tandvårdsrutin fungerar bra.

Barntandvård och rådgivning hos Oral Care

Att ta hand om ditt barns tänder från början är avgörande för dess framtida munhälsa. Vi erbjuder rådgivning och stöd för alla aspekter av barntandvård, inklusive tandsprickning.  Tandsprickning är en naturlig del av barnets utveckling, och även om det kan vara en utmanande tid, finns det många sätt att hjälpa ditt barn genom processen. Kom ihåg att vara tålmodig och stödjande, och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller oro.