Tandfasader  - Oral Care

Skalfasader

Tandfasader 

Att leva med ett leende som inte känns helt rätt kan påverka självförtroendet. Tandfasader, eller skalfasader som de också kallas, är tunna lager av porslin eller komposit som appliceras på framsidan av tänderna för att förbättra deras utseende. Denna behandling kan vara idealisk för att korrigera tänder som är kraftigt missfärgade, skadade, eller sneda tänder och ojämna mellanrum som inte går att korrigera med tandreglering.

I vilka situationer är det aktuellt med tandfasader? 

Tandfasader kan vara ett lämpligt alternativ för dig som söker en estetisk förbättring av ditt leende. Det är en utmärkt lösning för att åtgärda: 

  • Missfärgningar som inte går att bleka bort 
  • Tänder som är spruckna eller skadade 
  • Sneda eller ojämnt placerade tänder 
  • Tänder med oönskade mellanrum 

Att välja tandfasader kan vara ett stort beslut, eftersom det innebär en permanent förändring av dina tänder. Därför är det viktigt att noggrant diskutera dina önskemål och förväntningar med din tandläkare. 

Hur går proceduren till? 

Processen för skalfasader innefattar följande steg: 

  1. Konsultation och planering: Du och din tandläkare diskuterar dina önskemål och undersöker om tandfasader är rätt val för dig. Tandläkaren kan ta röntgenbilder och göra en noggrann undersökning av dina tänder. 
  2. Förberedelse: För att ge plats för fasaden slipas en mycket tunn del av emaljen på de aktuella tänderna ned. Därefter tas ett avtryck som skickas till ett tandtekniskt laboratorium där dina fasader skapas. 
  3. Applicering: När dina skräddarsydda fasader är klara, kontrollerar du och tandläkaren passformen och färgen innan de permanent fästs vid dina tänder. 

Alternativa behandlingar 

Om du på något sätt vill åtgärda estetiska problem med dina tänder, såsom missfärgningar, slitage, sprickor, ojämn form eller lätt förskjutning, finns det flera behandlingsalternativ utöver skalfasader: 

  1. Tandblekning: Detta är en av de enklaste och mest kostnadseffektiva metoderna för att behandla missfärgade tänder. Tandblekning kan utföras professionellt av en tandläkare hemma eller på kliniken, på Oral Care erbjuder vi båda alternativ. Det är dock viktigt att notera att tandblekning är mest effektivt på naturliga tänder och inte på tandfärgade restaureringar som kronor, broar eller kompositer. 
  2. Tandreglering: För tänder som är förskjutna eller har ojämn placering kan ortodontisk behandling, såsom tandställningar eller Invisalign, vara en effektiv lösning. Dessa tandregleringsbehandlingar justerar gradvis tändernas position för att skapa ett mer jämnt och harmoniskt leende. Beroende på individens behov varierar behandlingstiden, från 6 månader till 18 månader eller mer. 
  3. Kronor: För tänder som är kraftigt skadade, slitna eller spruckna kan tandkronor vara ett lämpligt alternativ. En krona är en skräddarsydd ”huv” som täcker hela tanden och återställer dess form, storlek och funktion. Kronor kan tillverkas av olika material, inklusive porslin, som kan matchas till de omgivande tändernas färg. 

Tandfasader hos Oral Care 

På Oral Care arbetar vi för att hitta lösningar för våra patienters unika behov och önskemål. Vårt mål är att ge dig ett leende som du kan vara stolt över. Om du tror att tandfasader är en passande behandling för dig, kan vi hjälpa dig. För att ta reda på mer om hur skalfasader kan förvandla ditt leende, boka en konsultation med oss. Vi ser fram emot att hjälpa dig uppnå det leende du alltid drömt om.