Operera bort visdomstand - Oral Care

Visdomständer

Operera bort visdomstand

Att operera bort en visdomstand är en vanlig procedur, men den kan skilja sig åt beroende på tandens position och tillstånd. Generellt innebär operationen att tandläkaren gör ett snitt i tandköttet för att komma åt och ta bort tanden, ibland i delar om den är svår att avlägsna i ett stycke.

Visdomständer

Visdomständer, eller tredje molare, är de sista permanenta tänderna att bryta fram i munnen, vanligtvis mellan 17 och 25 års ålder. Dessa tänder kan orsaka problem om de inte har tillräckligt med utrymme att växa på, vilket kan leda till smärta, infektion och andra problem.

 Symtom som tyder på problem med visdomständer

 • Smärta och obehag: Ofta det första och mest uppenbara tecknet.
 • Svullnad och rodnad: Kan förekomma i tandköttet runt den påverkade tanden.
 • Svårigheter att öppna munnen: Kan uppstå om inflammationen är omfattande.

De vanligaste visdomständerna som opereras bort

De nedre visdomständerna är ofta de som behöver tas bort då de vanligtvis har mindre utrymme att växa på. Detta kan leda till att tanden växer snett eller blir inklämd, vilket kan orsaka smärta och andra komplikationer.

Tandvårdsstöd och bidrag

Visdomstandsoperation kan täckas av det offentliga tandvårdsstödet beroende på patientens ålder och specifika tandvårdsbehov.

Bedömning inför operation av visdomstand

Innan beslut om att ta bort en visdomstand fattas, utförs en grundlig undersökning inklusive röntgen för att bedöma tandens position och hälsa. Tandläkaren överväger också eventuella risker och fördelar med ingreppet.

  Anledningar till att operera bort visdomständer

 • Platsbrist: Otillräckligt utrymme för att visdomständer ska kunna växa fram på ett korrekt sätt.
 • Infektion: Återkommande infektioner eller inflammation orsakade av delvis frambrutna tänder som är svåra att rengöra.
 • Påverkan på andra tänder: Visdomständer som trycker på närliggande tänder och orsakar smärta eller obehag.

Så går operationen till

 1. Före operationen: Om du ska sövas och få lugnande är det bra att undvika att äta och dricka timmarna innan ingreppet. Annars kan det vara bra att ha ätit något innan.
 2. Förberedelse: Tandläkaren rengör området och använder lokalbedövning.
 3. Snitt i tandköttet: För att exponera tanden och käkbenet.
 4. Borttagning av tanden och ben: Tanden kan behöva delas för att lättare kunna avlägsnas. Ben kan även behöva avlägsnas för att få åtkomst till tanden.
 5. Direkt efter operationen: Vila resten av dagen och undvika hård mat eller intensiv fysisk aktivitet för att underlätta läkningen. Skölj munnen försiktigt med klorhexidinlösning för att minska infektionsrisken, och borsta tänderna som vanligt men undvik det opererade området de första dagarna.
 6. Återhämtning: Vid lättare ingrepp kan du ofta återgå till normala aktiviteter efter någon dag. För mer komplexa operationer kan det innebära flera dagars vila.
 7. Hantering av smärta och svullnad: Använd rekommenderad smärtlindring. Du kan applicera kyla mot kinden för att lindra svullnad i början.
 8. Uppföljning: Följ upp med din tandläkare för att kontrollera läkningsprocessen och hantera eventuella komplikationer.

Akuttandvård för problem med visdomständer

Vi förstår att smärta från en visdomstand kan vara intensiv och påverka dig avsevärt. Vi erbjuder akuttandvård för situationer som kräver omedelbar uppmärksamhet, som allvarliga infektioner eller akut smärta från en visdomstand. Hos oss får du en tid inom 24 timmar. 

Vi erbjuder professionell hjälp och ser till att du får den vård du behöver för att återgå till en smärtfri vardag. Om du upplever problem eller smärta från dina visdomständer, boka en tid för en undersökning av dina visdomständer.