Missfärgade tänder - Oral Care

Tandblekning

Missfärgade tänder

Missfärgade tänder kan påverka en persons leende och självkänsla. Det är ett vanligt tillstånd som kan ha många orsaker, men det finns lyckligtvis flera sätt att återställa tänderna till sin forna glans. Att hantera missfärgade tänder börjar med att förstå orsakerna bakom dem. Genom att vidta förebyggande åtgärder och söka professionell rådgivning kan du återställa och upprätthålla ett hälsosamt och strålande leende.

Hur ser missfärgade tänder ut?

Missfärgningar på tänderna kan variera i nyans, från gult till brunt och till och med grått eller svart. De kan förekomma som fläckar eller ränder på ytan av tanden eller som en jämn färgförändring över hela tanden.

Orsaker till missfärgade tänder

Missfärgningar på tänderna kan orsakas av en rad faktorer:

  • Mat och dryck: Kaffe, te, rödvin och vissa frukter (som exempelvis blåbär) som innehåller intensiva färgämnen kan orsaka yttre missfärgningar på tändernas yta.
  • Tobaksprodukter: Rökning och användning av snus kan leda till signifikant missfärgning av tänderna.
  • Dålig munhygien: Otillräcklig borstning och användning av tandtråd kan leda till uppbyggnad av plack och tandsten, vilket i sin tur kan orsaka missfärgningar.
  • Fluoridexponering: Överdriven exponering för fluor under tändernas utvecklingsfaser kan leda till fluoros, ett tillstånd som kan orsaka fläckar på tänderna.
  • Tandtrauma: Skador på en tand, exempelvis från ett slag, kan resultera i att tanden mörknar inifrån.
  • Åldrande: Med tiden kan tandens inre del, dentinet, mörkna och blir mer synligt genom det yttre skiktet, emaljen, vilket resulterar i att tanden generellt blir mörkare.
  • Genetiska och sällsynta tillstånd: Vissa genetiska tillstånd kan orsaka missfärgningar från födseln.

Behandlingsalternativ för missfärgade tänder

Det finns flera behandlingsalternativ för att hantera missfärgade tänder. Det är viktigt att först konsultera en tandläkare för att bedöma orsaken till missfärgningen och bestämma den mest lämpliga behandlingen.

  • Professionell tandrengöring: Avlägsnar yttre fläckar som orsakats av mat, dryck och tobak. Regelbunden rengöring hos en tandläkare eller tandhygienist hjälper till att förebygga uppbyggnad av plack och tandsten.
  • Tandblekning: Tandblekning utförs professionellt hos oss på Oral Care eller hemma, med produkter som tillhandahålls av din tandläkare. Tandblekning är effektiv vid vissa typer av yttre missfärgningar, såsom de orsakade av mat och dryck.
  • Kosmetiska behandlingar: Tandfärgade kronor, som placeras över hela tanden, används för att förbättra utseendet och dölja missfärgningar. Skalfasader kan också användas för att behandla missfärgade tänder, där en tunn skiva av porslin eller kompositmaterial fästs på tandens framsida för att förbättra estetiken. Bägge alternativen är lämpliga för inre missfärgningar eller när tandblekning inte är effektivt.

Professionell estetisk tandvård hos Oral Care

Vi på Oral Care erbjuder professionella behandlingar för missfärgade tänder, anpassade efter dina individuella behov. Våra tandläkare börjar alltid med att göra en grundlig bedömning av dina tänder för att säkerställa att du får den mest effektiva och säkra behandlingen. Vi använder de senaste metoderna och materialen för att ge dig det bästa möjliga resultatet, samtidigt som vi ser till att dina tänder och tandkött förblir friska. Om du är bekymrad över missfärgningar på tänderna, tveka inte att kontakta oss för en konsultation.