Lös tand som vuxen - Oral Care

Tandlossning

Lös tand som vuxen

Att uppleva att en tand är lös kan vara oroande, speciellt som vuxen. Många tror att lösa tänder enbart är något som barn upplever när de tappar sina mjölktänder och de permanenta tänderna tar plats. Men även vuxna kan uppleva detta fenomen, och det finns flera orsaker till varför det kan hända.

Hur blir en tand lös?

Våra tänder är förankrade i käkbenet genom tandens rot och omges av tandkött. Tänder och tandkött är normalt starka och hälsosamma strukturer, men även de kan drabbas av tillstånd som gör att tänderna känns lösa.

Skillnad mellan lösa tänder som barn och vuxen

När barn tappar sina mjölktänder är lösa tänder en naturlig del av utvecklingen. Det är ett tecken på att permanenta tänder är på väg att ta deras plats. För vuxna är situationen annorlunda. Tänderna bör inte vara lösa och om de är det, kan det vara ett tecken på underliggande problem.

Orsaker till lös tand som vuxen

Det finns flera orsaker till att en vuxen kan uppleva lös tand:

Tandlossning (Parodontit)

Tandlossning är en av de vanligaste orsakerna till lösa tänder hos vuxna. Det är en sjukdom som påverkar tandköttet och benet som håller tänderna på plats. Detta är en infektion som skadar mjukvävnaden och, om obehandlad, även benet som stödjer dina tänder. Om tandlossningen inte behandlas kan det leda till att tänderna blir så lösa att de måste tas bort eller lossnar av sig själva.

Trauma eller olycka

Ett slag mot munnen kan leda till att tänderna blir lösa. Det är viktigt att snabbt söka tandvård om du har varit med om en olycka som påverkat dina tänder.

Ersättning av lösa tänder

Om en tand är så pass lös att den inte kan räddas, finns det flera alternativ för ersättning. Det är viktigt att snabbt ta hand om problemet för att förhindra ytterligare skador och för att återställa funktionen och estetiken i munnen.

Tandimplantat

Ett tandimplantat är en mycket effektiv och långvarig lösning för att ersätta en förlorad tand. Implantatet fungerar som en konstgjord rot och ovanpå monteras sedan en krona, som är den synliga delen av ersättningen.

 

Tandbrygga

Om omgivande tänder är friska och stabila kan en brygga vara ett bra alternativ. En brygga använder de närliggande tänderna som stöd för en eller flera ersättningständer. De angränsande tänderna slipas ned något för att ge plats åt bryggan, som sedan cementeras fast.

Tandprotes

Tandproteser är avtagbara och kan användas när flera tänder saknas. Det finns delproteser, som ersätter några tänder, och helproteser, som används när alla tänder i över- eller underkäken behöver ersättas.

Var rädd om dina tänder

För att undvika problem med lösa tänder är det viktigt att:

  • Sköta din munhygien noggrant med tandborstning två gånger om dagen och användning av tandtråd.
  • Besöka tandläkaren regelbundet för undersökningar och rengöring.
  • Skydda tänderna från skador, speciellt under sportaktiviteter.

Vi tar hand om dina tänder

Om du upplever att en tand är lös är det viktigt att snabbt söka tandvård. Vi kan hjälpa till att diagnostisera problemet och föreslå en behandlingsplan. Boka en tid för en undersökning så att vi kan ta hand om dina tänder och se till att du håller dem friska och starka.