Komposit tänder - Oral Care

Tandvård

Komposit tänder

Kompositmaterial används inom tandvården för att återskapa och förbättra tändernas estetiska och funktionella egenskaper. Det är en typ av tandfärgad plast som tillsammans med små keramiska partiklar ger en hållbar och fin yta. Denna materialtyp är framför allt populär för att den kan färgmatchas nära patientens övriga tänder, vilket gör den till ett diskret och effektivt val för tandreparationer.

När kan man behöva komposit för tänder?

Komposit används ofta för att behandla mindre estetiska problem som sprickor eller mindre missfärgningar. Behandlingen är oftast enkel och kan utföras under ett vanligt tandläkarbesök utan behov av större ingrepp.

Kompositmaterial kan användas för:

 • Tandfyllningar: Vid kariesangrepp kan komposit användas för att fylla håligheter och återställa tandens form och funktion.
 • Tandreparation: För spruckna eller skadade tänder kan komposit användas för att återställa tandens utseende.
 • Kosmetiska förbättringar: Komposit kan användas för att ändra formen eller färgen på en tand för ett mer harmoniskt leende.

Olika kompositmaterial

Det finns olika typer av kompositmaterial som används baserat på behovet och tandens läge:

 • Mikrofyllnadskomposit: Har finare partiklar och används för att återskapa små detaljer i framtänderna där estetiken är mycket viktig.
 • Hybridkomposit: En kombination av större och mindre partiklar som gör materialet starkare och lämpligt för bakre tänder som utsätts för mer tuggkraft.

Fördelarna med kompositmaterial

 • Estetiskt tilltalande: Komposit kan färgmatchas för att se naturlig ut mot patientens egna tänder.
 • Minimal tandpreparation: Till skillnad från andra material kräver komposit mindre borttagning av den naturliga tandstrukturen.
 • Hållbarhet: Moderna kompositer är mycket hållbara och kan hålla många år med rätt skötsel.

Applicering av kompositmaterial på tänderna

Proceduren för att applicera komposit inkluderar följande steg:

 1. Förberedelse av tanden genom rengöring och möjlig slipning.
 2. Applicering av ett bindemedel följt av kompositmaterial i lager.
 3. Härdning av varje lager med en speciell ljuslampa.
 4. Formning och polering för att åstadkomma en slät och naturlig yta.

För att kompositmaterialet inte ska missfärgas och hålla längre är det viktigt att du upprätthåller en bra tandvårdsrutin. Borsta regelbundet med fluortandkräm och använd tandtråd dagligen.

Kompositfasader eller skalfasader?

Kompositfasader består av en blandning av plast och keramiska partiklar, vilket gör det till ett kostnadseffektivt och mindre invasivt alternativ för mindre reparationer och estetiska justeringar.

Skalfasader är gjorda av porslin och är en omfattande och hållbar lösning för den som vill rätta till ojämna, missfärgade eller skadade tänder. Skalfasader kräver ofta flera besök och en slipning av tanden, men ger ett beständigt och enhetligt resultat, perfekt för mer långsiktiga lösningar.

Åtgärda dina tänder med komposit

Komposit kan vara ett utmärkt alternativ för att ersätta delar av en tand eller fylla i där tänder saknas. Det är viktigt att en tandläkare får avgöra om komposit är rätt material för dina problem.

Vi är här för att hjälpa dig med dina tandvårdsbehov. Om du är intresserad av att veta mer om hur kompositmaterial fungerar eller om det finns andra behandlingsalternativ, är du välkommen att kontakta oss eller boka en tid för allmäntandvård. Vi ser fram emot att hjälpa dig uppnå ett hälsosamt och vackert leende.