Käke ur led - Oral Care

Bettskena

Käke ur led

Att drabbas av att käken går ur led, känd som temporomandibulär dysfunktion (TMD), är inte bara smärtsamt utan också ett tillstånd som kräver omedelbar och rätt behandling för att undvika långvariga problem. Det är viktigt att snabbt identifiera och åtgärda detta för att minska risken för ytterligare komplikationer.

 

 

Käkens uppbyggnad

Käkleden är en komplex struktur där underkäken (mandibeln) möter tinningbenet (temporala benet) i skallen. Denna led gör det möjligt för oss att tala, tugga och gäspa. Mellan benen finns en disk som fungerar som stötdämpare och underlättar smidiga käkrörelser. När denna led hamnar ur led, är det ofta en akut situation som kräver snabb behandling.

Symtom som tyder på att käken är ur led

 • Oförmåga att stänga munnen: En klar indikation är när man inte kan stänga munnen helt eller öppna den ordentligt.
 • Smärta vid rörelse: Obehag eller smärta när man försöker röra på käken, speciellt vid gapning eller tuggning.
 • Onaturlig käkrörelse: Om käken rör sig ojämnt eller verkar hamna snett när munnen öppnas eller stängs.

Varför käken gått ur led

Det finns flera orsaker till att käken kan gå ur led:

 • Trauma: En kraftig smäll mot käken eller en olycka kan orsaka att käken hoppar ur led.
 • Kraftig gäspning: Överdriven stretching som sker under en kraftig gäspning kan också leda till problem.
 • Fysisk ansträngning: Intensiv användning av käkmusklerna, som kan ske vid tuggning av hård mat eller tuggummi, kan bidra till problemet.

Akut behandling och åtgärder

När en käke går ur led är det viktigt att agera snabbt.

 • Omedelbar återpositionering: En tandläkare eller läkare kan behöva reponera käken för att få tillbaka den i rätt position. Detta bör göras så snabbt som möjligt för att minska smärta och risk för ytterligare skador.
 • Avlastning av käkmusklerna: Användning av milda smärtlindrande och muskelavslappnande medel kan hjälpa till att minska spänningar i käkmusklerna och underlätta behandlingen.
 • Rörelse- och träningsövningar: För de med återkommande problem med käken ur led, kan specifika övningar och rörelseträning under övervakning av en fysioterapeut eller tandläkare hjälpa till att stärka käkmusklerna och förhindra framtida incidenter.

Behandling med bettskena

En bettskena är en anordning som skräddarsys för att passa över dina tänder och används ofta för att behandla käkrelaterade problem. Här är några sätt på vilka en bettskena kan hjälpa:

 • Stabilisering av käkpositionen: Bettskenan hjälper till att hålla käken i en mer neutral och stabil position, vilket kan lindra stressen på käkmusklerna och leder.
 • Förbättrad käkrörelse: Bettskenan kan hjälpa till att återställa en jämnare rörelse i käken, vilket gör det lättare att öppna och stänga munnen.
 • Uppföljning och anpassad behandling: Regelbundna besök hos en specialist för att följa upp och anpassa behandlingen efter individuella behov är viktigt för en långsiktig förbättring.

Är din käke ur led?

För alla med käkproblem är det centralt att inte förväxla käke ur led med tillstånd som diskförskjutningar eller artros, där behandling och symtom skiljer sig. Om käken är ur led, är det en akut situation som kräver snabb och korrekt åtgärd för att undvika varaktiga skador och återställa normal funktion så fort som möjligt. Du kan kontakta oss för akuttandvård eller behandling med bettskena.