Gnissla tänder  - Oral Care

Bettskena

Gnissla tänder 

Att gnissla tänder är ett vanligt problem som kan leda till en rad olika komplikationer. Orsakerna till att man gnisslar tänder kan vara många och variera från person till person, men ofta handlar det om stress eller sömnstörningar. Det är viktigt att identifiera och ta itu med dessa problem för att förebygga skador på tänderna och undvika långsiktiga hälsoproblem.

Varför gnisslar man tänder och vad kan man göra åt det? 

Tandgnissling, även känt som bruxism, är en handling där man omedvetet gnisslar eller pressar tänderna mot varandra. Detta kan ske både under sömn och i vakna tillstånd, ofta som en reaktion på stress eller ångest. För att lindra besvär och skydda tänderna från ytterligare skador kan en bettskena vara en effektiv lösning. En bettskena är ett skydd som du bär i munnen, vanligtvis nattetid, för att minska pressen och förhindra att tänderna gnisslas mot varandra. 

Förhindra tandgnissling 

Det finns flera åtgärder du kan vidta själv för att minska eller förhindra tandgnissling. Att minska stress genom avslappningstekniker, som meditation eller yoga, kan vara till hjälp. Även medvetenhet om att inte pressa käkarna ihop under dagen kan minska symptomen. Om problemet kvarstår är det viktigt att söka professionell hjälp för att utforska ytterligare behandlingsalternativ, såsom ett individuellt träningsprogram/avslappningsprogram och/eller en bettskena. 

Vad kan hända om du inte tar tag i problemet? 

Om tandgnissling inte behandlas kan det leda till allvarliga problem. Kronisk tandgnissling kan orsaka smärta i käken, huvudvärk och störningar i käkfunktionen som svårigheter att tugga och andra komplikationer som kan påverka din allmänna livskvalitet. 

Tandslitage 

När tänder gnisslas mot varandra uppstår ett konstant tryck och friktion som kan leda till att tänderna långsamt men säkert förändrar form och slipas ner. Denna process kan resultera i att tandytorna blir platta och emaljen, som är tändernas yttre skyddande lager, blir tunnare och mer sårbar. När emaljen bryts ner blir det underliggande dentinet mer exponerat, vilket kan leda till ökad känslighet, risk för karies och att tänder frakturerar (går sönder).

När ska du söka tandvård? 

Det är viktigt att söka tandvård om du upplever ömhet i käken, huvudvärk på morgonen, eller om din partner påpekar att du gnisslar tänderna i sömnen. Tandläkaren kan hjälpa till att identifiera orsaken till problemet och rekommendera lämplig behandling. 

Bettskena 

Att få en bettskena börjar med ett besök hos tandläkaren, där en bedömning görs av ditt behov. Därefter tas ett avtryck av dina tänder som används för att tillverka en skräddarsydd bettskena. När bettskenan är klar får du instruktioner om hur och när den ska användas för bästa möjliga resultat. 

Behandlingstid 

Behandlingstiden med en bettskena varierar beroende på individens specifika behov och situation. I många fall märker patienter en förbättring inom några veckor, men kontinuerlig användning kan krävas för långsiktig lindring och skydd mot ytterligare skador på tänderna. 

Åtgärda tandgnissling med Oral Care 

Märker du att du gnisslar tänder och vill göra något åt det? Kontakta oss på Oral Care så kan vi avgöra om en bettskena eller annat behandlingsalternativ passar bäst för dig. Vi förstår vikten av att bevara din tandstruktur och arbetar för att säkerställa att dina tänder förblir starka och friska så att både du och dina tänder ska fungera på bästa sätt.