Blottad tandhals - Oral Care

Tandvård

Blottad tandhals

En blottad tandhals uppstår när tandköttet drar sig tillbaka och lämnar tandens rot delvis blottad. Denna exponering kan leda till ökad känslighet och andra tandproblem om det inte behandlas. Genom att besöka tandläkaren regelbundet kan det upptäckas och förhindras i god tid.

Orsaker till blottad tandhals

Tandhalsen blottas ofta på grund av flera faktorer:

 • Aggressiv tandborstning: Användning av för hård borstningsteknik eller en tandborste med hårda borst kan skada tandköttet, vilket leder till att det drar sig tillbaka och exponerar tandhalsen. Det är viktigt att använda en mjuk tandborste och vara försiktig när man borstar.
 • Tandlossning: Tandköttssjukdomar såsom gingivit och parodontit orsakar inflammation och skada på tandköttet och det omgivande stödjande vävnaderna, vilket kan resultera i att tandköttet drar sig tillbaka. Regelbundna besök hos tandläkaren för kontroll och behandling är avgörande för att förebygga detta.
 • Åldrande: Naturliga åldrandeprocesser kan leda till att tandköttet gradvis drar sig tillbaka över tid. Även om detta är en naturlig del av åldrandet, kan god munhygien och regelbundna tandläkarbesök minska risken och hastigheten för tandköttets tillbakadragande.

Symtom vid blottad tandhals

 • Ilningar där tandhalsen är exponerad
 • Ökad känslighet för varma och kalla drycker
 • Smärta eller obehag när du äter söta eller sura livsmedel
 • Synlig nedre del av tanden ser annorlunda ut jämfört med resten
 • Känsla av att tandköttet drar sig tillbaka

Lindring hemma

För att lindra obehaget hemma kan du applicera tandkräm med fluor på den blottade tandhalsen med fingret och låta det sitta så länge som möjligt. Detta bidrar till att skydda tandhalsen, minska känsligheten och stärka emaljen. Regelbunden användning av en mjuk tandborste och att undvika tandkrämer med höga slipmedel är också viktigt för att förebygga ytterligare skador.

Behandlingsalternativ för blottade tandhalsar

 • Använda tandkräm speciellt utformad för känsliga tänder
 • Fluorbehandlingar för att stärka tandens yta
 • Rengöring hos tandhygienist för att ta bort plack och tandsten
 • Kirurgiska ingrepp som tandköttstransplantation vid avancerade fall
 • Plastfyllningar för att reparera kilformade defekter och skydda tandens hårdvävnad vid tandborstskador

Vad kan hända om jag inte tar tag i problemet?

Om blottade tandhalsar inte behandlas kan det leda till ytterligare tandköttstilbakadragande, ökad känslighet, och i värsta fall tandförlust. Att hantera problemet tidigt kan förhindra dessa allvarligare konsekvenser.

Kan en blottad tandhals växa tillbaka?

Tandköttet kan inte växa tillbaka till sin ursprungliga position, men det finns behandlingar som kan minska effekterna av blottade tandhalsar och skydda tanden från ytterligare skador.

Vad kan man göra i förebyggande syfte?

Var försiktig med hur du borstar tänderna, använd en mjuk tandborste och borsta inte för hårt. En mjuk tandborste och en skonsam borstningsteknik kan hjälpa till att skydda ditt tandkött och förhindra att tandhalsarna blottas. Håll en god munhygien och besök tandläkaren regelbundet för kontroller för att upptäcka det i god tid innan det gått för långt.

Åtgärda blottade tandhalsar hos oss

Om du upptäcker tecken på blottade tandhalsar eller upplever ökad känslighet, är det viktigt att ta itu med problemet tidigt. Kontakta oss för att boka tid för allmäntandvård. Vi erbjuder professionell rådgivning och behandlingar som kan hjälpa till att minska obehaget och skydda dina tänder för framtiden. Kontakta oss för en konsultation och låt oss ta hand om ditt leende.