Bleka tänder - Oral Care

Tandblekning

Bleka tänder

Att ha ett vitt och strålande leende är något många av oss strävar efter. Det påverkar inte bara hur vi ser oss själva, utan även hur andra uppfattar oss. Ett leende kan lysa upp ett rum och ge ett varaktigt intryck. Men med tiden kan våra tänder förlora sin vita glans. Orsakerna varierar från mat och dryck till tobaksanvändning och naturligt åldrande. Lyckligtvis finns det sätt att återställa detta strålande leende, och tandblekning är en av de mest populära metoderna.

Varför bleker man tänderna?

När vi åldras eller utsätts för olika färgämnen från vår kost, som kaffe, te, och rödvin, eller från tobaksanvändning, kan våra tänder börja visa tecken på missfärgning. Dessa yttre missfärgningar kan ofta åtgärdas genom tandblekning. Tandblekning är inte bara om estetik; det handlar också om att återställa självförtroendet som kommer med ett vackert leende.

Hur fungerar blekningen?

Tanden är uppbyggd av flera lager, med emaljen som det yttersta skyddande lagret. Under emaljen finns dentinet, som kan mörkna över tid. När vi bleker tänderna, tränger den blekande gelen igenom emaljen och bryter ner de missfärgade ämnena i tanden (och gör dem färglösa, vilket ger tänderna en vitare nyans. Denna process är skonsam men effektiv och kan utföras både hemma och på klinik.

Tandblekning – så går behandlingen till

  • På klinik: Behandlingen tar ungefär en timme och involverar applicering av blekningsgel på tänderna, följt av aktivering med en UV-lampa för snabba resultat.
  • Hemma: Du får en plastskena och blekningsgel att använda över natten. Behandlingens längd varierar beroende på dina tänders ursprungliga skick.

Vilken tandblekningsmetod passar mig?

Valet mellan hemmablekning och behandling på klinik beror på dina personliga önskemål, din tidsplan, och specifika tandvårdskrav. Rådgör med din tandläkare för att få en behandlingsplan som passar just dig.

Vilka missfärgningar kan blekas bort?

Yttre missfärgningar orsakade av mat, dryck, och tobak kan ofta blekas bort effektivt. Inre missfärgningar, som de från medicinering eller fluoros, kan vara svårare att behandla och kräver ibland andra metoder som skalfasader eller kronor.

Vem kan bleka tänderna?

Det är viktigt att ha god munhygien och att eventuella hål är lagade innan man påbörjar en tandblekningsprocess. Det rekommenderas inte att bleka tänderna om du är gravid, ammar, röker, eller snusar.

Att tänka på vid tandblekning

  • Undvik mat och dryck som kan missfärga tänderna under och efter behandlingen.
  • Rådgör med din tandläkare för att bedöma din lämplighet för behandlingen.
  • Förvänta dig inte att fyllningar eller kronor ska ändra färg; dessa kan behöva bytas ut för att matcha de blekta tänderna.

Estetisk tandvård

Tandblekning ses som en del av den estetiska tandvården där kostnaden vanligtvis inte ingår i det statliga tandvårdsstödet, men det kan finnas möjligheter till ekonomiskt stöd beroende på dina förutsättningar.

 

Bleka tänder hos Oral Care

På Oral Care vet vi hur mycket ett leende kan betyda. Det handlar inte bara om att se bra ut, utan att också känna sig bra. Det är därför vi erbjuder tandblekning både hemma och hos oss på kliniken, anpassat efter vad som passar dig bäst. Vi är här för att hjälpa dig förstå dina alternativ och välja den väg som leder till det där skinande leendet du förtjänar. Boka tandblekning på din närmaste Oral Care-klinik och låt oss tillsammans göra ditt leende ännu ljusare.