Bedövning hos tandläkaren - Oral Care

Tandvård

Bedövning hos tandläkaren

Bedövning används för att förebygga smärta under olika tandbehandlingar. Den primära funktionen är att tillfälligt minska eller eliminera känsligheten i ett specifikt område i munnen. Detta uppnås genom att blockera nerverna som förmedlar smärtsignaler till hjärnan. För att uppnå detta använder vi ofta en spruta med bedövningsmedel, vilket gör behandlingen så bekväm som möjligt för dig.

Lokalbedövning

Lokalbedövning betyder att bedövningen appliceras direkt i det område där behandlingen ska ske för att undvika smärta.

Bedövning med spruta

Sprutan innehåller bedövningsmedlet som injiceras för att bedöva det specifika området. Vi använder mycket tunna nålar för att minimera obehaget.

När kan man behöva bedövning hos tandläkaren?

Bedövning kan vara nödvändig under flera olika behandlingar, som:

  • Tandstensborttagning
  • Lagning av hål
  • Rotbehandlingar
  • Tandextraktioner
  • Kirurgiska ingrepp i munnen

Vanliga frågor och svar om bedövning hos tandläkaren

Hur länge sitter bedövningen i? Vanligtvis varar effekten några timmar. Ibland kan andra delar påverkas som är i nära anslutning till där bedövningen satts in. Du kan till exempel uppleva att läppen hänger och att du har svårt att prata vilket kan kännas konstigt, men det är inget farligt. Det går över i samband med att bedövningen släpper.

Kan jag äta direkt efter behandlingen? Det är bäst att vänta tills bedövningskänslan har försvunnit för att undvika att oavsiktligt bita dig själv.

Kommer jag känna smärta när jag fått bedövning? Bedövningen är utformad för att blockera nervsignaler som förmedlar smärtsensationer till hjärnan. Detta innebär att du under behandlingen inte bör känna någon smärta. Du kan dock fortfarande känna vissa förnimmelser som tryck eller rörelse, men dessa upplevelser är inte smärtsamma. Det är viktigt att du kommunicerar med oss under behandlingen om du mot förmodan skulle känna något obehag, så att vi kan justera bedövningen efter dina behov.

Att tänka på innan, under och efter bedövning

  1. Innan: Vi går igenom din hälsostatus och eventuella mediciner du tar.
  2. Under: Försök att vara så avslappnad som möjligt; vi finns här för att stötta dig.
  3. Efter: Var försiktig med matintag och undvik att köra bil om du känner dig trött eller påverkad av eventuella lugnande medel.

Tandvårdsrädsla och rädsla för sprutor

Om du känner oro eller rädsla inför tandläkarbesök, särskilt vid tanken på sprutor, är det viktigt att du delar detta med oss. Vi på kliniken har stor erfarenhet av att hantera tandvårdsrädsla och kan erbjuda ett anpassat bemötande. Du kan till exempel få behandlingen förklarad i detalj, vilket kan minska din ångest. Vi är här för att stödja och guida dig genom varje steg, så att ditt besök blir så behagligt som möjligt.

Trygg tandvård

Vår prioritet är din komfort och säkerhet. Vi strävar efter att göra din upplevelse så smärtfri och stressfri som möjligt. Om du har några frågor om bedövning eller din kommande behandling, är du välkommen att kontakta oss eller boka en tid för allmäntandvård. Vi är här för att ge dig en trygg och professionell tandvårdsupplevelse.

Oavsett om det är dags för en rutinmässig undersökning eller en mer omfattande behandling, hjälper vi dig att förstå alla steg och ser till att du känner dig informerad och bekväm.